POŘÍZKOVÁ, Hana. Migrace jako nové sociální riziko. In Konference: Monitoring a hodnocení politiky zaměstnanosti a trhu práce. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Migrace jako nové sociální riziko
Název česky Migrace jako nové sociální riziko
Název anglicky Migration as a new social risk
Autoři POŘÍZKOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant).
Vydání Konference: Monitoring a hodnocení politiky zaměstnanosti a trhu práce, 2009.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/09:00038771
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky migrace; integrace; zahraniční zaměstnanost; marginalizace; politika trhu práce
Klíčová slova anglicky migration; integration; employment of foreigners; marginalization; labour market policy
Změnil Změnila: PhDr. Hana Křivdová, Ph.D., učo 54461. Změněno: 29. 1. 2010 12:40.
Anotace
V rámci příspěvku Migrace jako nové sociální riziko se zabýváme otázkou, proč chápat migraci jako nové sociální riziko. Své úvahy v tomto příspěvku omezujeme pouze na postavení cizinců na pracovním trhu, i s vědomím, že chápat migraci jako nové sociální riziko lze např. i z hlediska sociálního a kulturního začlenění. Vycházíme však z poznatku, že začlenění cizinců na pracovní trh je předpokladem integrace cizinců v dalších dimenzích jejich integrace na území hostitelského státu. Na základě dat mapujících migrační trend v České republice, dat charakterizujících postavení cizinců v jednotlivých sektorech trhu práce (data ČSÚ, VÚPSV) a z rozhovorů s cizinci, kteří popisovali strategie a formy participace na trhu práce dospíváme k závěru, že hlavním rizikem, který vyplývá ze soudobého charakteru zahraniční zaměstnanosti je marginalizace zahraničních pracovníků a prozatím nedostatečně rozvinutá institucionální podpora jejich integrace.
Anotace anglicky
The presentation Migration as a new social risk describing migration as a new social risk. The presentation is dealing with integration of foreigners at the labour market and implications of the marginalization of foreign labors. The output is describing the position of the foreign labour at the labour market. The main source of data describing this situation is data from the Czech Statistical Office and Research Institute for Labour and Social Affairs. Moreover, we are describing the position of foreign workers at the labour market on the bases of 250 interviews with foreigners. The main conclusion is that the main risks resulting from marginalization of foreign workers and underdeveloped institutional support of their integration.
Návaznosti
2D06009, projekt VaVNázev: Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb. (Akronym: NPVII23001)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 05:53