p 2009

Migrace jako nové sociální riziko

POŘÍZKOVÁ, Hana

Základní údaje

Originální název

Migrace jako nové sociální riziko

Název česky

Migrace jako nové sociální riziko

Název anglicky

Migration as a new social risk

Autoři

POŘÍZKOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant)

Vydání

Konference: Monitoring a hodnocení politiky zaměstnanosti a trhu práce, 2009

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Vyžádané přednášky

Obor

50000 5. Social Sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14230/09:00038771

Organizační jednotka

Fakulta sociálních studií

Klíčová slova česky

migrace; integrace; zahraniční zaměstnanost; marginalizace; politika trhu práce

Klíčová slova anglicky

migration; integration; employment of foreigners; marginalization; labour market policy
Změněno: 29. 1. 2010 12:40, PhDr. Hana Křivdová, Ph.D.

Anotace

V originále

V rámci příspěvku Migrace jako nové sociální riziko se zabýváme otázkou, proč chápat migraci jako nové sociální riziko. Své úvahy v tomto příspěvku omezujeme pouze na postavení cizinců na pracovním trhu, i s vědomím, že chápat migraci jako nové sociální riziko lze např. i z hlediska sociálního a kulturního začlenění. Vycházíme však z poznatku, že začlenění cizinců na pracovní trh je předpokladem integrace cizinců v dalších dimenzích jejich integrace na území hostitelského státu. Na základě dat mapujících migrační trend v České republice, dat charakterizujících postavení cizinců v jednotlivých sektorech trhu práce (data ČSÚ, VÚPSV) a z rozhovorů s cizinci, kteří popisovali strategie a formy participace na trhu práce dospíváme k závěru, že hlavním rizikem, který vyplývá ze soudobého charakteru zahraniční zaměstnanosti je marginalizace zahraničních pracovníků a prozatím nedostatečně rozvinutá institucionální podpora jejich integrace.

Anglicky

The presentation Migration as a new social risk describing migration as a new social risk. The presentation is dealing with integration of foreigners at the labour market and implications of the marginalization of foreign labors. The output is describing the position of the foreign labour at the labour market. The main source of data describing this situation is data from the Czech Statistical Office and Research Institute for Labour and Social Affairs. Moreover, we are describing the position of foreign workers at the labour market on the bases of 250 interviews with foreigners. The main conclusion is that the main risks resulting from marginalization of foreign workers and underdeveloped institutional support of their integration.

Návaznosti

2D06009, projekt VaV
Název: Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb. (Akronym: NPVII23001)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb