BEHARKOVÁ, Natália a Ada TRŽILOVÁ. UPLATNĚNÍ TRANSKULTURNÍHO PŘÍSTUPU V AZYLOVÝCH ZAŘÍZENÍCH. Profese On-line. Brno: Profesní odborová unie zdravotnic. prac., 2010, roč. 3, č. 1, s. 14 - 29. ISSN 1803-4330.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název UPLATNĚNÍ TRANSKULTURNÍHO PŘÍSTUPU V AZYLOVÝCH ZAŘÍZENÍCH
Název česky UPLATNĚNÍ TRANSKULTURNÍHO PŘÍSTUPU V AZYLOVÝCH ZAŘÍZENÍCH
Název anglicky THE APPLICATION OF THE TRANSCULTURAL APPROACH IN THE ASYLUM
Autoři BEHARKOVÁ, Natália (703 Slovensko, garant, domácí) a Ada TRŽILOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Profese On-line, Brno, Profesní odborová unie zdravotnic. prac. 2010, 1803-4330.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00051283
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky azylová zařízení; cizinec; legislativa; migrace; transkulturní přístup
Klíčová slova anglicky Asylum facilities; Foreigners; Legislation; Immigration; Transcultural approach
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 10. 1. 2012 14:55.
Anotace
Přítomnost cizinců na území České republiky byla i v dávné době zcela přirozená, měnil se jen původ cizinců a důvod jejich pobytu. Příspěvek nastiňuje problematiku transkulturního přístupu v azylových zařízeních, zařízeních pro zajištění cizinců a rozšiřuje transkulturní pojetí o problematiku cizinců žádajících na území ČR o mezinárodní ochranu (např. v nemocnicích požádalo o mezinárodní ochranu v roce 2008 – 15 cizích státních příslušníků). (Ministerstvo vnitra České republiky, Mezinárodní ochrana, 2009) Nastiňuje se zde problematika migrace a stručný popis legislativního rámce v kontextu cizinecké problematiky. V závěru příspěvku jsou charakterizována jednotlivá azylová střediska a zařízení pro zajištění cizinců.
Anotace anglicky
The presence of foreigners in the Czech Republic has a long history, there were only some changes of the foreigner s origin and the reason for staying. The article is an introduction to the issue of transcultural care facilities to ensure that foreigners and extending the concept of transcultural issues demanding foreigners in the Czech Republic for International protection (e.g. in hospitals asked for the International protection - 15 foreign nationals in 2008) (Ministry of the Interior of the Czech Republic, Asylum, 2009). It outlines the problems of migration and it is a brief description of the legislative framework in the context of Foreign affairs. In the end there are characterized particular Asylum centers and Facilities for the Detention of Foreigners in the Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 11:14