SVOZIL, Břetislav, Jan TRÁVNÍČEK a Jakub TROJAN. Spolupráce základní a vysoké školy: Trvalá udržitelnost Deblínska. Geografické rozhledy. 2010, roč. 19, č. 3, s. 19-20. ISSN 1210-3004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Spolupráce základní a vysoké školy: Trvalá udržitelnost Deblínska
Název anglicky Continuous Sustainability of the Deblin Region: Cooperation Between Elementary Schools and Universities
Autoři SVOZIL, Břetislav (203 Česká republika, garant, domácí), Jan TRÁVNÍČEK (203 Česká republika, domácí) a Jakub TROJAN (203 Česká republika, domácí).
Vydání Geografické rozhledy, 2010, 1210-3004.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/10:00058858
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky sustainability; education; regional geography
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Jakub Trojan, MSc, Ph.D., učo 151236. Změněno: 17. 1. 2013 08:41.
Anotace
Příspěvek prezentuje potenciál kvalitativně orientované projektové spolupráce základní a vysoké školy, která vede k mnoha zjištěním a praktickým návrhům dílčích i komplexních řešení, k porozumění a interpretaci Deblínska z pohledu místních, k podpoře výměny zkušeností a k hlubšímu pochopení principů TUR. Průnik názorů žáků, kteří jsou v daném místě doma, s nezávislými pohledy studentů je usměrňován mnohdy účelovými názory subjektů státní správy a samosprávy. Vzniká tak unikátní platforma pro multioborový diskurs, jehož výsledky mohou výrazně přispět k TUR Deblínska. Především díky participaci lokální ZŠ má projekt nejen hodnotu výzkumnou, ale i vzdělávací a aplikační. Článek pojednává o možnostech spolupráce základní a vysoké školy v geografickém vzdělávání. Aplikovány jsou hloubkové kvalitativní metody při široké participaci veřejnosti.
Anotace anglicky
Our paper presents the way of collaboration among Department of Geography, Faculty of Science at Masaryk University, primary school Deblin, township Deblin, municipality Tišnov and participation with the general public. The main object is to show methods of project training in primary and higher education and also in community planning of sustainable development. Currently, some of these proposals for solving continuous sustainability are being put directly into the practice.
VytisknoutZobrazeno: 18. 8. 2024 23:03