BITTNER, Michal, Klára HILSCHEROVÁ a John GIESY. Metody izolace rozpuštěné oganické hmoty z vod. Bulletin VÚRH. Vodňany: VÚRH JU Vodňany, 2009, roč. 4, č. 4, s. 66-72. ISSN 0007-389X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metody izolace rozpuštěné oganické hmoty z vod
Název česky Metody izolace rozpuštěné oganické hmoty z vod
Název anglicky Methods for isolation of dissolved organic matter from surface waters
Autoři BITTNER, Michal (203 Česká republika, garant), Klára HILSCHEROVÁ (203 Česká republika) a John GIESY (840 Spojené státy).
Vydání Bulletin VÚRH, Vodňany, VÚRH JU Vodňany, 2009, 0007-389X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00029899
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky rozpuštěný organický uhlík; huminové látky; reverzní osmóza
Klíčová slova anglicky dissolved organic matter; humic substances; reverse osmosis
Změnil Změnil: RNDr. Mgr. Michal Bittner, Ph.D., učo 15440. Změněno: 17. 2. 2010 11:59.
Anotace
Rozpuštěná organická hmota je souhrnný název pro všechny organické látky rozpuštěné ve vodách různých typů. Mezi její nejvýznamnější frakce patří huminové látky, tedy huminové kyseliny a fulvokyseliny. Tyto látky vykazují ve vodních ekosystémech mnoho významných funkcí, kterými působí na vodní organizmy nepřímo (ovlivnění teploty a světelného režimu vod, zapojení do cyklu uhlíku, pufrační schopnost a fotochemické působení ve vodách, sorpce kovů a organických látek, atd.), tak i přímo samotnou interakcí s živými tkáněmi. Pro studium vlastností těchto látek je nutné je izolovat. Pro izolaci rozpuštěné organické hmoty se používá metody založené na principu reverzní osmózy, pro izolaci huminových látek metoda sorpce na pevnou fázi. Vzhledem k nedostupnosti komerčních verzí těchto přístrojů jsme zkonstruovali přístroje vlastní. Systém reverzní osmózy (včetně jeho mobilní varianty) byl vyroben upravením systému na výrobu demineralizované vody. Zavedení této metody bylo úspěšné, výtěžnost se pohybuje kolem 90 %. Systém pro extrakci na pevnou fázi byl sestaven z jednotlivých komerčně dostupných komponent, a což bylo úspěšné s výtěžností metody kolem 20 %. Pro dosažení vyšší výtěžnosti bude nutné systém dále optimalizovat.
Anotace anglicky
Dissolved organic matter represents overall term for all the dissolved organic compounds in waters. Humic substances (i.e. humic acids and fulvic acids) belong between the most important fractions of dissolved organic matter. These compounds exert very important functions in water ecosystems, such as indirect effects on organisms, i.e. absorption and attenuation of light, water acidifications and warming, nutrient source, control of metals and organic compounds (e.g. pesticides); and direct effects on organisms, i.e. interaction with biological compartments and receptors. To study these compounds, it is necessary first to isolate them from waters. Isolation of dissolved matter can be performed using reverse osmosis, and isolation of humic substances using solid phase extraction. Nevertheless, there are not available commercial versions of these devices, thus we had to construct them. System for reverse osmosis (including its mobile version) was constructed as an optimized common system for preparation of demineralized water. Construction was successful, recovery factor of this method was approximately 0.9. System for solid phase extraction was made using commercially available components what was also successful, but recovery factor was only about 0.2. To achieve greater recovery, system has to be optimized more.
Návaznosti
GP525/08/P464, projekt VaVNázev: Interakce huminových látek a UV-VIS záření s dioxinově aktivními environmentálními polutanty
Investor: Grantová agentura ČR, Interakce huminových látek a UV-VIS záření s dioxinově aktivními environmentálními polutanty
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 02:53