FIALOVÁ, Jana. International strategies against childhood obesity and Nutrition-Friendly School Initiative. In Řehulka, E. et al.: School and Health 21. 1. vyd. Brno: Masaryk University, 2009, s. 163-168. ISBN 978-80-210-4929-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název International strategies against childhood obesity and Nutrition-Friendly School Initiative
Název česky Mezinárodní strategie boje s dětskou obezitou a iniciativa Škola zdravé výživy
Autoři FIALOVÁ, Jana.
Vydání 1. vyd. Brno, Řehulka, E. et al.: School and Health 21, od s. 163-168, 6 s. 2009.
Nakladatel Masaryk University
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-210-4929-1
Klíčová slova česky výživa dětí; aktivity podporující zdraví; škola; rodina a prostředí; intervenční programy WHO; škola zdravé výživy (NFSI)
Klíčová slova anglicky nutritional habits of children; promote health activities; school; family and communities; WHO intervention programme; Nutrition-Friendly School Initiative
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Jana Fialová, Ph.D., učo 270898. Změněno: 30. 3. 2010 21:30.
Anotace
The article introduces a new WHO initiative, released under the name Nutrition-Friendly School Initiative (NFSI) in context with on-going interventional programmes which have already started. Nutrition-related and lifestyle-related diseases are significantly increasing in last decades and for this reason WHO promotes various programmes to improve health and nutritional habits of children. The NFSI based on the ideas of the Health Promoting Schools applies the concept of the Baby-Friendly Hospital Initiative. The aims of the NFSI are to provide a framework for implementing programmes which can/could improve children lifestyle and the cooperation among schools, communities and stakeholders. Accreditation and periodical evaluations will provide the efficiency of the NFSI.
Anotace česky
Příspěvek představuje novou iniciativu Světové zdravotnické organizace (WHO) Škola zdravé výživy (Nutrition-Friendly School Initiative, NFSI) a zasazuje ji do kontextu již dříve zahájených intervenčních programů. Celosvětově se zvyšující výskyt onemocnění, které souvisejí s výživou a životním stylem, vede v posledních letech WHO k aktivitám podporujícím zdraví už od raného dětského věku. WHO vychází z předpokladu, že díky kvalitní, systematické a konzistentní výuce ve školách a úzké spolupráci s rodinou lze dosáhnout dlouhodobě zakotvených návyků zdravého životního stylu. Počátkem roku proto představila WHO nový program Škola zdravé výživy, který bezprostředně navazuje a principielně vychází z již dříve zavedených a v mnoha zemích osvědčených programů, ideově především z iniciativy Školy podporující zdraví (Health Promoting Schools), metodicky z iniciativy podporující zdravou výživu od narození, tedy kojení (Baby-friendly Hospital Initiative). Cílem programu Škola zdravé výživy je vytvořit zázemí pro všechny aktivity podporující zdravý životní styl se zvláštním zřetelem na výživu a dostatečný pohyb dětí, a s důrazem na komunitní spolupráci. Právě aktivní zapojení širokého okruhu zainteresovaných aktérů (stakeholders), komplexni chápání problémů výživy jako součásti zdravého životního stylu, akreditace a pravidelné evaluace škol by měly být předností tohoto programu a zajistit jeho vysokou účinnost.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 16. 8. 2024 20:43