STAŠŠÍKOVÁ-ŠTUKOVSKÁ, Danica a Martin HLOŽEK. Materiál korálikov z hrobu č. 78 z Kostolian pod Tribečom. In Kostol sv. Juraja Kostoľany pod Tribečom. 1. vyd. Bratislava: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky v Bratislave ve spolupráci s Archeologickým ústavem AV ČR Praha, 2009, s. 73-90. MONUMENTORUM TUTELA Ochrana pamiatok 21. ISBN 978-80-87365-21-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Materiál korálikov z hrobu č. 78 z Kostolian pod Tribečom
Název česky Materiál korálků z hrobu č. 78 z Kostolian pod Tribečom
Název anglicky Material of beads from the Grave No. 78 from Kostoľany pod Tribečom
Autoři STAŠŠÍKOVÁ-ŠTUKOVSKÁ, Danica (703 Slovensko) a Martin HLOŽEK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Bratislava, Kostol sv. Juraja Kostoľany pod Tribečom, od s. 73-90, 18 s. MONUMENTORUM TUTELA Ochrana pamiatok 21, 2009.
Nakladatel Pamiatkový úrad Slovenskej republiky v Bratislave ve spolupráci s Archeologickým ústavem AV ČR Praha
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/09:00039060
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-87365-21-2
Klíčová slova česky Archeometrie; technologie, mikroskopie; SEM-EDX; realgar; sklo
Klíčová slova anglicky Archaeometry; technology; microscopy; SEM-EDX; realgar; glass
Změnil Změnil: Mgr. Martin Hložek, Ph.D., učo 10001. Změněno: 4. 4. 2013 23:31.
Anotace
V hrobe č. 78 , ktorý bol v Kostolanoch pod Tribečom preskúmaný v roku 2006, sa okrem iných nálezov našlo tiež 36 korálikov alebo ich fragmentov situovaných pri kostre a 2 v zásype nad kostrou dieťaťa. Nálezy nekovových korálikov z náhrdelníka (34 ks celých a 3 ks vo fragmentoch a ďalšie 4 fragmenty) boli autormi výskumu P. Bistákom a P. Baxom postúpené autorke príspevku na analýzu, ktorej výsledky sú predmetom tohto príspevku. Morfologicky, rozmermi, materiálom a stavom zachovania išlo o rôzne koráliky. Ukázalo, že časť korálikov je zhotovených z dosiaľ pre včasnostredoveké a stredoveké nálezy z neznámej šperkárskej hmoty. Z analýz vyplynulo, že materiál korálikov predstavuje minerál realgar z triedy sulfidov, ktorý doteraz nebol v archeologických nálezoch v Európe rozpoznaný ako materiál korálikov. Realgar patrí medzi základné sírnikové rudy arzénu (As4S4).
Anotace česky
V hrobě č. 78, který byl v Kostolanoch pod Tribečom zkoumaný v roce 2006, se kromě jiných nálezů objevilo 36 korálků nebo jejich fragmentů situovaných u kostry, 2 v zásypu nad kostrou dítěte. Nálezy nekovových korálků z náhrdelníku (34 ks celých a 3 ks ve fragmentech a další 4 fragmenty) byly autory výzkumu P. Bistákem a P. Baxou postoupeny autorům příspěvku na analýzy, ktoré jsou předmetem tohoto příspěvku. Morfologicky, rozměry, materiálem a stavem zachování šlo o různé korálky. Ukázalo se, že čast korálků je zhotovena z dosud pro časný středověk a středověké nálezy z neznámé šperkářské hmoty. Z analýz vyplynulo, že materiál korálků představuje minerál realgar z třídy sulfidů, který dosud nebyl v archeologických nálezech v Evropě rozpoznán jako materiál korálků. Realgar patří mezi základní sulfidové rudy arzénu (As4S4).
Anotace anglicky
Microscopic and chemical analysis of the non-metal parts of the coral necklace from the childs grave No. 78 showed four different materials. 2 beads were made from glass, 4 pieces were of carnelian, 5 pieces made of ceramics and 27 plus the fragments were of realgar. The beads from glass were highly corroded; they are very rare amongst the findings of the 11th Century in Slovakia. A big surprise is the discovery of realgar as a material of more than 27 tiny beads. Realgar belongs to the basic sulphurous ores of arsenic (As4S4). Due to the light impact the original red-orange colour changes from yellow to gray and the poison arsenic. The materiál is fading and stops being transparent. In the historic sources realgar is known as painters pigment; in Kostolany pod Tribečom is proved as the material for jewellery for the first time in the history of Europe.
Návaznosti
MSM0021622427, záměrNázev: Interdisciplinární centrum výzkumů sociálních struktur pravěku až vrcholného středověku. Archeologický terénní a teoretický výzkum, využití přírodních věd, metodologie a informatika, ochrana kulturního dědictví
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interdisciplinární centrum výzkumů sociálních struktur pravěku až vrcholného středověku
VytisknoutZobrazeno: 25. 5. 2024 00:18