JEDLIČKOVÁ, Hana a Josef FEIT. Internetový atlas dermatopatologie a dermatologie (K 75. narozeninám prof. MUDr. Z. Vlašína, DrSc.). Česko-slovenská dermatologie. Česká lékařská společnost Praha: Nakladatelství Olympia a.s.Praha, 2005, roč. 80, č. 6, s. 350-352. ISSN 0009-0514.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Internetový atlas dermatopatologie a dermatologie (K 75. narozeninám prof. MUDr. Z. Vlašína, DrSc.)
Název anglicky The On-line Atlas of dermatopathology and dermatology (to the 75 th anniversary of Prof. MUDr. Z. Vlašín, DrSc.)
Autoři JEDLIČKOVÁ, Hana a Josef FEIT.
Vydání Česko-slovenská dermatologie, Česká lékařská společnost Praha, Nakladatelství Olympia a.s.Praha, 2005, 0009-0514.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky dermatopatologie; internetový atlas; učebnice; diagnostický klíč
Klíčová slova anglicky dermatopathology; hypertext atlas; e-learning; expert system
Změnil Změnila: prof. MUDr. Hana Jedličková, Ph.D., učo 474. Změněno: 26. 9. 2010 20:19.
Anotace
Telemedicína patří k dynamicky se rozvíjejícím oborům posledního desetiletí. Teledermagologie má českého zástupce v internetovém atlase dermatopatologie, který je od roku 1997 přístupný na adrese www.muni.cz/atlases. V současnosti je volně přístupná 7. verze s více než 3500 histopatologických a klinických obrazů a s klíčem pro určování epitelových kožních tumorů. Histopatologické obrazy o velmi vysokém rozlišení jsou získávány skládáním z jednotlivých dílů. Obrazy jsou pořizovány systémem Lucia, výsledný obraz má velikost až 7200 obrazových bodů na jednu stranu. Atlas je plně přístupný pomocí běžného internetového prohlížeče včetně speciálního rozhraní k detailům obrazů o vysokém rozlišení. V digitální formě jsou pořizovány i nové klinické obrazy. Obrazová část je doplněna stručným textem a komentářem k obrázku.
Anotace anglicky
Telemedicine belongs to the most dynamically developing branches of health care in the last decade. Czech teledermatology is represented by The Hypertext Atlas of Dermatopathology, which has been available on the webside since 1997. Nowadays a 7th free version is accessible on-line with more than 3,500 histological and clinical pictures and with the Expert System for Epithelial Skin Tumours. High resolution histopathologic images are obtained by fusion from several components. The images are obtained with the image analysis system Lucia, the resulting picture has the larger dimension up to 7,200 pixels. The atlas is accessible free with a common browser, including special interface with magnified image details. New clinical images are obtained digitally, too. Pictures are commented and every nosologic unit has a short explanatory text.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 21:31