D 2009

Eating habits of soldiers in depending up physical seriorisness of exercise work

JUŘÍKOVÁ, Jana a Petr PĚCHA

Základní údaje

Originální název

Eating habits of soldiers in depending up physical seriorisness of exercise work

Název česky

Stravovací zvyklosti vojáků v závislosti na fyzické náročnosti vykonávané práce

Název anglicky

Eating habits of soldiers in depending up physical seriorisness of exercise work

Autoři

JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant) a Petr PĚCHA (203 Česká republika)

Vydání

1. vyd. Brno, Sborník abstraktů a elektronických verzí recenzovaných příspěvků na CD-ROMu. XXVII. Mezinárodní kolokvium o řízení vzdělávacího procesu zaměřené k aktuálním problémům vědy, výchovy, vzdělávání a rozvoje tvůrčího myšlení. 7 s. 2009

Nakladatel

Univerzita obrany

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

30000 3. Medical and Health Sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14510/09:00039581

Organizační jednotka

Fakulta sportovních studií

ISBN

978-80-7231-650-2

Klíčová slova česky

vojáci; stravovací zvyklosti; fyzická aktivita

Klíčová slova anglicky

soldiers; nutrition habits; physical activity

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 24. 3. 2010 12:00, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.

Anotace

V originále

V této práci byly analyzovány stravovací zvyklosti dvou skupin vojáků lišících se fy-zickou náročností jejich práce. První skupinu představovali příslušníci bojové jednot-ky s velkou pracovní fyzickou zátěží. Jako kontrolní skupina byli vybráni příslušníci zabezpečovací jednotky, jejichž pracovní zatížení není tak fyzicky náročné. Prefe-rence jednotlivých skupin pokrmů na snídaně, obědy, večeře a svačiny byly zjišťová-ny dotazníkovou metodou. Bylo zjištěno, že na snídaně a večeře si příslušníci obou vojenských jednotek vybírají stejné skupiny potravin. Odlišnosti se projevily v preferenci jednotlivých skupin potravin konzumovaných na obědy a svačiny. Pří-slušníci zabezpečovací jednotky preferují mj. více zeleniny.

Anglicky

In this paper was analysed eating habits in two groups of soldiers. Every of groups has another seriosness of their work. The first group there are members of militant unity with big working physical stress. The second group there are members of pre-ventive unity without working physical stress. The preferences of single groups of dishes on breakfasts, lunches, dinners and snacks were observed by questionnaire method. It was observed, members of both soldieres unities choose the same groups of food on brekfasts and dinners, another groups of food on lunches and snacks. The members of preventive unity prefer among others more vegetables.