JUŘÍKOVÁ, Jana a Petr PĚCHA. Dietary habits of soldiers in view of physical work demands. In Contemporary tasks, problems and perspectives of physical education in the army. 1. vyd. Warszawa: Polish scientific education association section of physical education in the army, 2009, s. 191 - 197. Polish scientific education, 1. ISBN 978-83-925727-1-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dietary habits of soldiers in view of physical work demands
Název česky Stravovací zvyklosti vojáků z pohledu fyzické zátěže
Autoři JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant) a Petr PĚCHA (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Warszawa, Contemporary tasks, problems and perspectives of physical education in the army, od s. 191 - 197, 7 s. Polish scientific education, 1, 2009.
Nakladatel Polish scientific education association section of physical education in the army
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/09:00039582
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-83-925727-1-8
Klíčová slova česky vojáci; stravovací zvyklosti; fyzická zátěž
Klíčová slova anglicky soldiers; nutrition habits; physical work demands
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D., učo 133370. Změněno: 24. 3. 2010 12:11.
Anotace
Practically the same nutritional principles apply soldiers executing the normal tasks of combat and guard units as apply for civilian workers. By contrast, members of special combat and support units must receive nutrition approximating that used by strength and endurance athletes to match their needs. The movement activities of soldiers are very diverse, depending upon the type of unit, on whether the company is in training (on base, if abroad), whether the training is taking place in drilling grounds, whether the unit has been taken to a training area or is performing a military task under peacetime conditions. 85 respondents were included in the research. There were members of a mechanized battalion from Tabor which is part of the 4th Brigade of the Rapid Deployment Force. The eating habits of two groups of soldiers grouped according to the physical demands placed upon them by their work are analyzed in this paper. The first group consists of members of combat unit with a high physical workload. They were members of the mechanized troops from the mechanized brigade. This group consisted exclusively of males. The control group consists of selected members of a security unit whose workload is not as physically demanding. They were members of a supply unit in the mechanized battalion, members of a logistics brigade. Two women were members of this group. Preferences of the individual groups in terms of food choices for breakfast, lunch dinner and snacks were determined by the questionnaire method. It was determined that for lunch and dinner, members of both military units selected the same food groups. Differences arose in terms of individual food group preferences for lunch and snacks. Members of the security unit preferred vegetables, among other findings.
Anotace česky
V této práci byly analyzovány stravovací zvyklosti dvou skupin vojáků lišících se fy-zickou náročností jejich práce. První skupinu představovali příslušníci bojové jednot-ky s velkou pracovní fyzickou zátěží. Jako kontrolní skupina byli vybráni příslušníci zabezpečovací jednotky, jejichž pracovní zatížení není tak fyzicky náročné. Prefe-rence jednotlivých skupin pokrmů na snídaně, obědy, večeře a svačiny byly zjišťová-ny dotazníkovou metodou. Bylo zjištěno, že na snídaně a večeře si příslušníci obou vojenských jednotek vybírají stejné skupiny potravin. Odlišnosti se projevily v preferenci jednotlivých skupin potravin konzumovaných na obědy a svačiny. Pří-slušníci zabezpečovací jednotky preferují mj. více zeleniny.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 08:53