DONTCHEVA-NAVRÁTILOVÁ, Olga. Words Must Be Our Force: Exploring Modality Markers in Political Speeches. Topics in Linguistics. Nitra, 2009, roč. 2009, č. 4, s. 13-19. ISSN 1337-7590.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Words Must Be Our Force: Exploring Modality Markers in Political Speeches
Název česky Slova musí být naší silou
Autoři DONTCHEVA-NAVRÁTILOVÁ, Olga (100 Bulharsko, garant, domácí).
Vydání Topics in Linguistics, Nitra, 2009, 1337-7590.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/09:00048559
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky deontická modalita - subjektivita - koherence diskurzu - politický diskurz - přesvědčování - meziosobní význam
Klíčová slova anglicky deontic modality - subjectivity - discourse coherence - political discourse - persuasion - interpersonal meanings
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Olga Dontcheva-Navrátilová, Ph.D., učo 5423. Změněno: 25. 3. 2011 09:56.
Anotace
In political discourse, participants rely on the force of language to (re-)construct and negotiate their identities, social roles and views, and to (re-)define their interpersonal and institutional relations. Therefore, politicians try to impose on the audience an interpretative perception of the semantic unity and purposefulness of their discourse which reflects their communicative intentions with regard to the situational, socio-cultural and pragmatic context in which the interaction takes place. This paper explores the resources available for building a coherent subjective representation of a discourse world by investigating some markers of modality in speeches delivered by three Directors-General of UNESCO at the opening of international conferences and meetings.
Anotace česky
V politickém diskurzu účastníci komunikace spoléhají na působivost jazyka, který jim pomáhá vytvořit (přetvořit) a projednat jejich identity, sociální role a názory, a (re-)definovat jejich meziosobní a institucionální vztahy. Proto se politikové snaží vtisknout posluchačům své interpretativní chápání sémantické ucelenosti a záměrnosti diskurzu, který odráží politikovy komunikativní záměry s ohledem na situační, socio-kulturní a pragmatický kontext, ve kterém se interakce uskutečňuje. Tento článek zkoumá prostředky, kterými politici disponují k vytváření koherentního subjektivního pojetí diskurzního světa, a soustřeďuje se na některé markery modality v projevech tří Generálních ředitelů UNESCO u příležitosti zahájení mezinárodních konferenci a setkání.
Návaznosti
GA405/08/0866, projekt VaVNázev: Koherence a koheze v anglickém diskurzu
Investor: Grantová agentura ČR, Koherence a koheze v anglickém diskurzu
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 10:20