KUBOVČÁKOVÁ, Zuzana. Ikkjú Sódžun a jeho zenové vtipy. Online. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2009. s. 55-66. ISBN 978-80-244-2404-0. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ikkjú Sódžun a jeho zenové vtipy
Název anglicky Ikkyu Sojun and his Zen jokes
Autoři KUBOVČÁKOVÁ, Zuzana
Vydání Olomouc, od s. 55-66, 12 s. 2009.
Nakladatel Univerzita Palackého v Olomouci
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-244-2404-0
Klíčová slova česky zen buddhizmus; Rinzai zen; chrámy gozan; zenové básne; zenový tréning
Klíčová slova anglicky Zen Buddhism; Rinzai Zen; gozan temples; Zen poems; Zen training
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Zuzana Kubovčáková, M.A., Ph.D., učo 237920. Změněno: 31. 3. 2017 12:40.
Anotace
Zenový mních Ikkjú Sódžun (1394-1481) je neslávne známy ako odpadlík od tradičných škôl japonského zenového buddhizmu. Na jednej strane je uctievaný jako osvietený majster, a na druhej strane je to hanobený a zatracovaný mních. Ikkjú bol veľký hedonista, básnik, kaligraf a milovník života a žien. V pohnutom období japonských civilných vojen a politického rozkladu sa snažil nielen o prežitie vlastné, ale aj o prežitie zenového učenia, jeho priblížením k jazyku bežného obyvateľstva. Vo svojich básniach jednak oslavoval všetky radosti života, ale taktiež kritizoval a zosmiešňoval zenových mníchov svojej doby, kláštorov oficiálneho systému gozan a ich patrónov. Práca o jeho živote a tvorbe má prispieť k pochopeniu udalostí doby, a možnosti využitia básní v zenovej praxi.
Anotace anglicky
The Zen monk Ikkyu Sojun (1394-1481) was ill-famous as a renegade monk, ignorant to the teaching of traditional Japanese Zen schools. On one hand, he was worshipped as an enlightened master, yet on the other he was dishonoured and rejected by the traditional Zen establishment of the era. Ikkyu was a great lover of life, poetry, calligraphy and women. In an unsettled period of Japanese civil wars and political upheaval, he fought for survival of himself, and that of the Zen teachings, by bringing it nearer to the masses by means of the language of its presentation. In his poems, Ikkyu celebrated the pleasures of life, and at the same time he criticised and ridiculed the Zen monks and life in Zen temples of his times, including the official gozan monasteries and its patrons. This work about his life and poetry aims to reach a fuller understanding of the historical circumstances, and the possiblity of employing poems as a technique in Zen training.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 18:55