MÁCHA, Jakub. Davidsonova kritika metaforického významu. Filosofický casopis. Praha: Filosofia, Suppl., II, s. 139-150. ISSN 0015-1831. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Davidsonova kritika metaforického významu
Název česky Davidsonova kritika metaforického významu
Název anglicky Davidson's Critique of the Metaphorical Meaning
Autoři MÁCHA, Jakub (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Filosofický casopis, Praha, Filosofia, 2009, 0015-1831.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.011 v roce 2001
Kód RIV RIV/00216224:14210/09:00039908
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky metafora;Donald Davidson;Max Black
Klíčová slova anglicky metaphor;Donald Davidson;Max Black
Štítky Donald Davidson, interaction theory, internal relation, Max Black, metaphorical meaning
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Dr. phil. Jakub Mácha, Ph.D., učo 3662. Změněno: 26. 4. 2012 12:20.
Anotace
Ve svém článku "What Metaphors Mean" (pův. vyd. 1978) podrobil Donald Davidson kritice různé teorie metaforického významu. Jeho radikálně vyostřená teze zní, že metafora nemá kromě doslovného významu žádný další, tj. metaforický význam. Davidson odmítá především názor, že metafora je jistý druh komunikace; mluvčí do ní vloží skryté poselství (metaforický význam), jež pak příjemce musí dekódovat. Tento negativní postoj podpořil řadou více či méně přesvědčivých argumentů. V tomto mém příspěvku se u několika z nich blíže zastavím. Mé chápání Davidsonovy argumentace lze shrnout tak, že pojem metaforického významu není sice nesmyslný, nýbrž je nevhodný k vysvětlení specifické role většiny metafor v jazyce či jazykovém chování. Pozitivní teorii metafory Davidson pouze naznačil, k jejímu rozpracování se však již nedostal. Stejně tak nevčlenil tyto pozitivní jakožto i negativní úvahy o metafoře do své obecné teorie významu a interpretace. Obou úkolů se chopili jeho následovníci, v prvé řadě Richard Rorty. Ten ale zdůraznil kauzální charakter metaforického účinku, čímž Davidsonovu teorii metafory ještě více radikalizoval. Na rozdíl od Rortyho totiž sdílel Davidson se svými předchůdci názor, že v metafoře je něco viděno jako (seen as) něco jiného. Tuto metaforickou definici metafory ale žádný ze zmiňovaných autorů neobjasnil.
Anotace anglicky
In his paper "What Metaphors Mean", Donald Davidson attacks various theories of the metaphorical meaning. His radical thesis is that the metaphor has except the literal meaning no other (metaphorical or secondary) meaning. He refuses primarily the idea that the metaphor is some sort of communication-the speaker puts a hidden message in it and the recipient have to decode it. Davidson supported this negative attitude with a number of more or less conclusive arguments. I would like to discuss some of them in this essay. My interpretation of Davidson's argumentation can be summed up as that the idea of the metaphorical meaning is not nonsensical, but it is unsuitable for explaining the intricate role of metaphors in our language. A positive theory of metaphor was only suggested by Davidson, but not properly elaborated. This was a task of his followers, in the first place of Richard Rorty. He emphasized, however, the causal character of a metaphorical effect, which radicalizes Davidson's account. As opposed to Rorty, Davidson shared with his predecessors an opinion that in a metaphor one thing is seen as another thing. None of the authors was able to explain this metaphorical definition of the metaphor.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:11