KYNCL, Libor, Ivana PAŘÍZKOVÁ, Jitka BĚLOHRADOVÁ a Marie POLÁČKOVÁ. Zohledňování životního prostředí v rozpočtových předpisech České republiky. In Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje na mikroekonomické a makroekonomické úrovni. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zohledňování životního prostředí v rozpočtových předpisech České republiky
Název česky Zohledňování životního prostředí v rozpočtových předpisech České republiky
Název anglicky Respecting Environment in the Budgetary Legal Acts of the Czech Republic
Autoři KYNCL, Libor, Ivana PAŘÍZKOVÁ, Jitka BĚLOHRADOVÁ a Marie POLÁČKOVÁ.
Vydání Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje na mikroekonomické a makroekonomické úrovni, 2009.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky životní prostředí; rozpočtové předpisy; Česká republika; audit; ministerstvo životního prostředí; dotace; granty; integrované povolování staveb; posuzování vlivů staveb na životní prostředí
Klíčová slova anglicky environment; budgetary legal acts; Czech Republic; audit; Ministry of Environment; subsidies; grants; integrated constructions' permitting; EIA; SEIA
Změnil Změnil: JUDr. Ing. Libor Kyncl, Ph.D., učo 61055. Změněno: 2. 2. 2011 16:00.
Anotace
Cílem tohoto příspěvku bude rozebrat současný stav rozpočtových předpisů České republiky z pohledu dopadů na životní prostředí. Kromě aktuální právní úpravy a obecné analýzy úlohy státního rozpočtu v rámci rozpočtové politiky státu vezmeme v úvahu možné náměty pro budoucí novely v této oblasti, protože máme za to, že životní prostředí by mohlo být při sestavování veřejných rozpočtů a zejména státního rozpočtu bráno v úvahu ve větší míře. Životní prostředí je totiž zohledňováno zejména u povolování konkrétních staveb a projektů, na nichž se podílí státní rozpočet, a rozpočet sám již není komplexně posuzován z hlediska dopadu na životní prostředí. Výjimku tvoří ekologické zemědělství a dotace i granty ze státního rozpočtu a veřejných fondů, které jsou z environmentálního pohledu více sledovány. Bude vzata v úvahu i role ministerstva životního prostředí v této oblasti.
Anotace anglicky
The aim of this paper will be to analyze current status of the budgetary legal acts of the Czech Republic from the perspective of impact on environment. Besides the current legal regulation we will take into account possible suggestions for future amendments in this area because we believe that environment may be respected much more while creating public budgets and state budget particularly. Environment is taken into account mainly while approving specific building sites and projects that are partly or completely financed by the state budget and the state budget itself is not yet validated from the view of impact on environment and nature in a complex way. The exception is ecological agriculture and subsidies for it from state budget and public funds that are observed more from environmental view. The role of the Ministry of Environment in this area will be taken account, too.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 10:24