CHALUPA, Petr a Svatopluk NOVÁK. Geografie a zdraví. Online. Brno: Masarykova univerzita, 2010. 102 s. Škola a zdraví pro 21. století, 2010. ISBN 978-80-210-5207-9. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Geografie a zdraví
Název česky Geografie a zdraví
Název anglicky Geography and health
Autoři CHALUPA, Petr (203 Česká republika, domácí) a Svatopluk NOVÁK (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání Brno, 102 s. Škola a zdraví pro 21. století, 2010, 2010.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00044229
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5207-9
Klíčová slova anglicky geography; helath; healthcare; school; education; human geography; natural phenomena
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Svatopluk Novák, CSc., učo 2568. Změněno: 24. 1. 2011 14:45.
Anotace
Monografie ukazuje na průnik geografických oborů do problematiky lidského zdraví. Nabízí příklady a možnosti propojení některých zvolených geografických vědních oborů se zdravotní problematikou ve školské praxi. Detailní pozornost je věnována z humánní geografie především geodemografii, sídelní geografii, vybraným záležitostem geografie zemědělství, průmyslu, dopravy a služeb. Protože daná světová ekonomická a politická situace ovlivňuje v globálně propojeném světě národní ekonomiky a politickou situaci jednotlivých zemí, tak náklady na školství a zdravotnictví vycházejí z celkové výše státního rozpočtu a z výše finančních podílů věnovaných těmto sektorům. Na zdraví obyvatel naší republiky působí také celá řada přírodních vlivů, z nichž mnohé si v běžném životě za normálních okolností vůbec neuvědomujeme. Pro potřeby komplexního vzdělávání vedoucího k uvědomělému a efektivnímu jednání jednotlivce i společnosti je ale zapotřebí uvědomit si podmíněnost existence člověka i na přírodních faktorech. Publikace je součástí řešení výzkumného záměru Škola a zdraví pro 21. století.
Anotace anglicky
Monograph has shown a penetration of geographical branches into the issues of human life. It offers examples and possibilities of interconnections of some chosen geographical scientific branches with health issues in school practice. Specific attention of humane geography is given, first of all, to geodemography, residential geography, selected issues of geography of agriculture, industry, transport, and services. Because the given global economical and political situations influence national economies and political situations in individual countries, the costs of schools and healthcare come out from the total height of the state budget and from the height of financial proportions given to those sectors. The health of the population of the state is also influenced by a lot of natural phenomena. For the needs of a complex education process leading to a conscious and effective acting of both individuals and society is necessary to be aware of the conditionality of the human existence on the natural factors. This publication is part of the research project and school health for 21 century.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 06:35