USTOHAL, Libor. Repetitivní transkraniální magnetická stimulace v léčbě deprese. Psychiatrie pro praxi. Konice: Solen, 2010, roč. 11, č. 3, s. 117-121, 4 s. ISSN 1213-0508.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Repetitivní transkraniální magnetická stimulace v léčbě deprese
Název česky Repetitivní transkraniální magnetická stimulace v léčbě deprese
Název anglicky Repetitive transcranial magnetic stimulation in the treatment of depression
Autoři USTOHAL, Libor.
Vydání Psychiatrie pro praxi, Konice, Solen, 2010, 1213-0508.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky deprese; princip rTMS; kontraindikace rTMS; antidepresivní působení rTMS; účinnost rTMS
Klíčová slova anglicky depression; principle of rTMS contraindications of rTMS; antidepressive effect of rTMS, efficacy of rTMS
Změnil Změnila: prof. MUDr. Eva Češková, CSc., učo 726. Změněno: 29. 6. 2010 09:20.
Anotace
Článek se zabývá použitím repetitivní transkraniální magnetické stimulace (rTMS) v léčbě deprese. Jejím principem je ovlivnění mozku pomocí proměnného magnetického pole. Jedná se o bezpečnou a dobře tolerovanou metodu s minimem nežádoucích účinků. V psychiatrii je s ní nejvíce zkušeností právě v léčbě deprese. Je prokázáno, že ovlivňuje kortikální excitabilitu a metabolickou aktivitu neuronů. Do současnosti bylo provedeno velké množství studií o její účinnosti v léčbě deprese, které lze rozdělit do tří generací. Výsledky různých studií byly shrnuty v několika mataanalýzách, z nichž zejména ty poslední ukazují, že se jedná o slibnou terapeutickou metodu, i když ještě mnohé otázky, zejména týkající se přesného mechanizmu jejího působení, nastavení nejvhodnějších stimulačních parametrů a výběru nejlépe ovlivnitelných pacientů, zůstávají nezodpovězeny.
Anotace anglicky
This article concerns with the use of repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) in the treatment of depression. Its principal is to influence the brain using variable magnetic field. Tjhis method is safe and well tolerated with the minimum of side-effects. We have most experiences in psychiatry just in the treatment of depression. It is documented that rTMS influences cortical excitability and metabolic activity of neuronal cells. Is hat been conducted a lot of studies of its efficacy ih the treatment of depression, which can be divided into three generations. their outcomes were summarized in several metaanalyses. Last metaanalyses confirm that rTMS is a promising therapeutic method, although a lot of questions concerning especially with an exact mechanism of its action, optimal stimulation parameters and a selection of ptimal patients, remain unanswered.
Návaznosti
MSM0021622404, záměrNázev: Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 13:21