LIPOVÝ, Břetislav, Hana ŘIHOVÁ, Markéta HANSLIANOVÁ a Pavel BRYCHTA. Tigecyklin v terapii ventilátorové pneumonie u pacienta s inhalačním traumatem. Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL. Praha, 2010, roč. 7/2010, č. 2, s. 40-42. ISSN 1802-0518.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tigecyklin v terapii ventilátorové pneumonie u pacienta s inhalačním traumatem
Název česky Tigecyklin v terapii ventilátorové pneumonie u pacienta s inhalačním traumatem
Název anglicky Tigecycline in the treatment of ventilator-associated pneumonia in a patient with inhalation trauma
Autoři LIPOVÝ, Břetislav (203 Česká republika, garant), Hana ŘIHOVÁ (203 Česká republika), Markéta HANSLIANOVÁ (203 Česká republika) a Pavel BRYCHTA (203 Česká republika).
Vydání Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, Praha, 2010, 1802-0518.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30203 Respiratory systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00044275
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Inhalační trauma ventilátorová pneumoni, tigecyklin
Klíčová slova anglicky inhalation trauma ventilator associated pneumonia tigecycline
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. MUDr. Břetislav Lipový, Ph.D., MBA, LL.M., učo 60248. Změněno: 1. 7. 2010 16:48.
Anotace
Inhalační trauma představuje významný faktor v predikci rozvoje infekčních komplikací v dolních dýchacích cestách. Infekční komplikace představují dominantní podíl na morbiditě a mortalitě těžce popálených pacientů. V novém tisíciletí se u pacientů s termickým traumatem významně začínají prosazovat multirezistentní kmeny jak grampozitivního, tak i gramnegativního spektra. Tigecyklin je nové semisyntetické antibiotikum ze skupiny glycylcyklinů. V České Republice je tento preparát zatím registrován zejména pro komplikované kožní infekce a infekce měkkých tkání spolu s komplikovanými intraabdominálními infekcemi. Nárůst prací deklarující úspěšnost tigecyklinu v terapii pneumonií i jiných infekcí může vést k rozšíření primárních indikací tohoto preparátu.
Anotace anglicky
Inhalation trauma represents a significant factor in the prediction of infectious complications in lower airways. Infectious complications predominantly contribute to the morbidity and mortality of severely burned patients. Multiresistant tribes of both Gram positive and Gram negative bacteria begin to grow in importance in patients with thermal trauma in new millenium. Tigecycline is a new semisyntetic antibiotic agent from a family of glycylcyclines. In the Czech Republic, the product has been so far approved particularly for complicated skin infection and infections of soft tissue along with complicated intraabdominal infections. Increasing number of papers declaring the efficacy of tigecyclines in the treatment of pneumonias and other infections may lead to an extension of primary indications of this product.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 04:55