POSKEROVÁ, Hana. Perforace zubního kořene - důsledky pro tkáně parodontu. Praktický rádce zubního lékaře. Verlag Dashofer, 2010, roč. 19, s. 815-820. ISSN 1801-8122.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Perforace zubního kořene - důsledky pro tkáně parodontu
Název česky Perforace zubního kořene - důsledky pro tkáně parodontu
Název anglicky Iatrogenic root perforation – implication of periodontal tissue
Autoři POSKEROVÁ, Hana.
Vydání Praktický rádce zubního lékaře, Verlag Dashofer, 2010, 1801-8122.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky kořenová perforace, parodontální chobot, parodontální absces
Klíčová slova anglicky root perforation, periodontal pocket, periodontal absces
Změnil Změnila: MUDr. Hana Poskerová, Ph.D., učo 132562. Změněno: 17. 8. 2010 13:05.
Anotace
Iatrogenní perforace kořene a dna dřeňové dutiny jsou vážnou komplikací endodontického ošetření, při které vzniká komunikace mezi pulpou a periodonciem. Zhoršují prognózu postiženého zubu a mohou vést i k jeho extrakci. Kořenové perforace vznikají při nešetrné preparaci kazu či přístupové kavity pro endodontické ošeření, nevhodnou manipulací s kořenovými nástroji a při preparaci na kořenový čep. I přes pokrok v moderní endodoncii a při použití kvalitních kořenových nástrojů je někdy obtížné vyhnout se poškození kořene v důsledku anatomické variability kořenového systému, zakřivení kořene nebo kalcifikace kořenového kanálku. Komunikace mezi kořenovým kanálkem nebo dřeňovou dutinou a tkáněmi parodontu může způsobit krátkodobé i dlouhodobé komplikace a vést sekundárně ke vzniku parodontálního postižení ve formě zánětu, desmodontální píštěle, parodontálního chobotu nebo abscesu a postižení oblasti furkace kořene. Dochází tak ke ztrátě epiteliálního attachmentu a k destrukci kosti v oblasti defektu. Prognóza zubu s perforací kořene závisí na několika faktorech. Nejdůležitějším faktorem je doba mezi vznikem perforace a adekvátním ošetřením, dále lokalizace perforace ve vztahu ke gingiválnímu sulku a její velikost. Cílem terapie je dokonalé uzavření perforace vhodným materiálem tak, abychom zabránili infekci a rozvoji parodontálních komplikací.
Anotace anglicky
Iatrogenic perforation of a tooth root and a pulpal floor is a serious complication of a dentistry treatment, within a communication between a pulp and a periodontal tissue opens. This situation can severely worsen a prognosis of the involved tooth and sometimes it can lead to a tooth extraction. This artificial opening can occur during an uncareful caries preparation, endodontic access preparation, improper canal instrumentation and a preparation of the post space. Despite technological advancement in techniques and in endodontic instrumentation, this defect is sometimes hard to avoid due to extreme variability in a root canal anatomy, root curvatures, and a canal calcification. A communication of a root and a pulp space with the periodontal tissues may lead to short-term or long-term complications and may cause a secondary periodontal involvement. Adverse periodontal tissue responses are the inflammation in periodontal tissues, sinus tract, periodontal pocket or absces formation and furcation involvement. There is also a loss of attachment and a destruction of a bone in the area adjacent to the defect.A prognosis of a tooth with a root perforation depends on several factors. The most important aspects are a period between occurrence and adequate treatment, its location in relation to the gingival sulcus and a size of the lesion. The goal of a treatment is an excelent sealing of the perforation with a suitable repair material in order to prevent a bacterial contamination and a progress of periodontal complication.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 16:25