KIMÁKOVÁ, Tatiana a Petr KACHLÍK. Karcinogen v životnom prostredí-kadmium. In ŘEHULKA, E. (Ed.). Anotace referátů ze 6. Mezinárodní vědecké konference Škola a zdraví pro 21. století. 2010. ISBN 978-80-210-5262-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Karcinogen v životnom prostredí-kadmium
Název česky Karcinogen v životním prostředí-kadmium
Název anglicky Cadmium-carcinogen in environment
Autoři KIMÁKOVÁ, Tatiana a Petr KACHLÍK.
Vydání ŘEHULKA, E. (Ed.). Anotace referátů ze 6. Mezinárodní vědecké konference Škola a zdraví pro 21. století. 2010.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5262-8
Klíčová slova česky Kadmium; životní prostředí; karcinogen; teratogen
Klíčová slova anglicky Cadmium; environment; carcinogen; teratogen
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 9. 9. 2010 21:49.
Anotace
Kadmium patrí medzi významné kontaminanty životného prostredia. Jeho zvýšené obsahy nachádzame v okolí priemyselných centier, najmä závodov na výrobu farebných kovov. Prítomný je v stopových množstvách v rozličných rastlinných a živočíšnych druhoch. Kadmium patrí spomedzi ťažkých kovov medzi najvýznamnejšie biokumulatívne prvky. Ukladá sa najmä v obličkách, v pečeni, ale poškodzuje i semenníky a vaječníky. Prítomnosť kadmia je v organizme škodlivá a nežiadúca, nakoľko kadmium má toxický, karcinogénny a teratogénny účinok. Tento chemický prvok II. skupiny periodickej sústavy objavil v roku 1817 Stromeyer ako nečistotu v zinkových rudách. V bežnom živote sa s týmto toxickým kovom stretávame pri aktívnom či pasívnom, dobrovoľnom či nedobrovoľnom inhalovaní cigaretového dymu. Na území Slovenska, v oblasti stredného Spiša, sa v pôdach vyskytuje kadmium vo vyšších koncentráciách.
Anotace česky
kadmium patří mezi významné kontaminanty životního prostředí. Jeho zvýšené koncentrace nacházíme v okolí průmyslových center, zejména závodů na výrobu barevných kovů. Kadmium je přítomno ve stopových množstvích též v různých rostlinných a živočišných druzích. Kadmium patří mezi těžkými kovy k nejvýznamnějším biokumulativním prvkům. Ukládá se zejména v ledvinách, v játrech, ale poškozuje i varlata a vaječníky. Přítomnost kadmia v organismu je školdlivá a nežádoucí, poněvadž kadmium má toxický, karcinogenní a teratogenní účinek. Tento chemický prvek II. skupiny periodické soustavy objevil v r. 1817 Stromeyer jako nečistotu v zinkových rudách. V běžném životě se s tímto toxickým kovem setkáváme při aktivní či pasivní, dobrovolné nebo nedobrovolné inhalaci cigaretového dýmu. Na území Slovenska, v okolí střední Spiše, se v půdách vyskytuje kadmium ve vyšších koncentracích.
Anotace anglicky
Cadmium is an important contaminant of our environment.Its increased content is found in the surroundings of industrial centers, especially near the production plants processing metals. It is also found in trace amounts in some plant and animal species. Cadmium belongs to the most important biocumulative elements.It is retained mainly in kidneys,liver and it can be retained and cause damage to testicles and ovaries.The presence of cadmium in an organism is harmfulm and undesirable as it has toxic, carcinogenic and terartogenic consequences. This chemical element from the 2nd group of periodic system was discovered in 1817 by Stromeyer and it was found as an impurity in zinc ores. We meet this toxic metal in our everyday lives by our active or passive, willing or unwilling inhaling of cigarette smoke. The bigger concentration of cadmium in ground was found in Slovakia in the central Spis region.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 17:26