JANKO, Tomáš a Petr KNECHT. Non-verbal Components in Geography Textbooks: Content Analysis. Online. In ECER 2010 "Education and Cultural Change". 2010, [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Non-verbal Components in Geography Textbooks: Content Analysis
Název česky Nonverbální prvky v učebnicích zeměpisu: Obsahová analýza
Autoři JANKO, Tomáš a Petr KNECHT
Vydání ECER 2010 "Education and Cultural Change" 2010.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Změnil Změnil: Mgr. Tomáš Janko, Ph.D., učo 104778. Změněno: 20. 9. 2010 11:23.
Anotace
The poster introduces a research into non-verbal components in Czech geography textbooks that has been carried out by the Educational Research Centre, Faculty of Education, Masaryk University. It is designed as an explorative and comparative research analysis.Theoretical framework of the research is based on dual coding theory (Sadoski, Paivio, 2001) and the symbolic model of picture perception (Goodman, 1968). After review of research focused on effects of non-verbal representations on learning from texts (e.g. Levin, Anglin, Carney, 1987) and review of textbook analyses dealing with non-verbal components in textbooks We identified important characteristics that can be utilised to evaluate non-verbal components in textbooks regarding their potential to facilitate learning processes. We elaborated these characteristics in a more detailed system of categories which we utilised in the quantitative content analysis. The research sample consisted of 6 current Czech lower-secondary geography textbooks with focus on human geography.
Anotace česky
Příspěvěk prezenetuje výsledky výzkumného šetření zaměřeného na problematiku nonverbálních prvků v českých učebnicích zeměpisu. Výzkumné šetření je dílčí součástí výzkumu prováděného na Centru pedagogického výzkumu Masarykovy univerzity v Brně. Příspěvek je pojat jako explorativní a komparativní výzkumná studie. Teoretickými východisky příspěvku jsou Paiviova Teorie duálního kódování a Goodmanova Teorie symbolů. Na základě studia výzkumů souvisejících s problematikou vlivu nonverbálních reprezentací na učení se z textu jsme identifikovali klíčové kvality pro hodnocení nonverbálních prvků v učebnicích z hlediska jejich potenciálu podporovat učení. Následně jsme vytvořili kategoriální systém pro hodnocení těchto kvalit a jeho prostřednictvím jsme provedli obsahovou analýzu šesti českých učebnic sociálního zeměpisu pro základní školy.
Návaznosti
LC06046, projekt VaVNázev: Centrum základního výzkumu školního vzdělávání (Akronym: RECES)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum základního výzkumu školního vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 16:15