ŠERÝ, Ondřej a Andrea NOGOVÁ. Řízení metropolitních oblastí v České republice s důrazem na město Brno a jeho zázemí. In Geografie pro život ve 21. století: Sborník příspěvků z XXII. sjezdu České geografické společnosti pořádaného Ostravskou univerzitou v Ostravě 31. srpna – 3. září 2010. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2010, s. 549-552. ISBN 978-80-7368-903-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Řízení metropolitních oblastí v České republice s důrazem na město Brno a jeho zázemí
Název česky Řízení metropolitních oblastí v České republice s důrazem na město Brno a jeho zázemí
Název anglicky Governance of metropolitan regions in the Czech Republic emphased on the City of Brno and its hinterland
Autoři ŠERÝ, Ondřej (203 Česká republika, garant, domácí) a Andrea NOGOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Ostrava, Geografie pro život ve 21. století: Sborník příspěvků z XXII. sjezdu České geografické společnosti pořádaného Ostravskou univerzitou v Ostravě 31. srpna – 3. září 2010, od s. 549-552, 4 s. 2010.
Nakladatel Ostravská univerzita v Ostravě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/10:00044822
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-7368-903-2
Klíčová slova česky metropolitní regiony; řízení; spolupráce; místní akční plán; Brno
Klíčová slova anglicky metropolitan regions; governance; cooperation; local action plan; Brno
Změnil Změnil: RNDr. Ondřej Šerý, Ph.D., učo 184504. Změněno: 7. 7. 2011 17:27.
Anotace
V posledních letech jsou metropolitní regiony nejdůležitějšími aktéry v hospodářském, společenském a kulturním rozvoji ve všech vyspělých ekonomikách. Pro všechny tyto oblasti je typické, že sestávají z jednoho či více silných center a řady dalších obcí a měst v jejich zázemí, přičemž jsou na všech úrovních vzájemně propojeny funkčními vazbami. Není tedy možné jejich rozvoj plánovat pouze v administrativních hranicích jednotlivých sídel, ale je potřeba jej koordinovat na úrovni celého funkčního regionu. Příspěvek představuje jeden z možných nástrojů řízení metropolitních oblastí, kterým je místní akční plán, a to na příkladu města Brna a jeho zázemí, kde v současné době probíhá jeho realizace.
Anotace anglicky
In last few years metropolitan regions are the most important actors in the economic, social and cultural development in high developed countries. These areas are typically consisted of one or more strong centers and many other towns and villages in the hinterland, which are connected throw the system of functional linkages. Therefore it is not possible to think about planning their development only in the administrative boundaries of settlements. To be successful it is necessary to coordinate it at the regional level. The paper presents a local action plan, which is a potential instrument for the management of metropolitan areas, on an example of Brno and its hinterland, where is currently under implementation.
Návaznosti
MUNI/A/0966/2009, interní kód MUNázev: Projevy globální environmentální změny v krajinné sféře Země (Akronym: PROGLEZ)
Investor: Masarykova univerzita, Projevy globální environmentální změny v krajinné sféře Země, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 03:32