Detailed Information on Publication Record
2010
Vláknina vo výžive detí i dospelých
KIMÁKOVÁ, Tatiana, Petr KACHLÍK and Marie HAVELKOVÁBasic information
Original name
Vláknina vo výžive detí i dospelých
Name in Czech
Vláknina ve výživě dětí a dospělých
Name (in English)
Fiber in the diet of children and adults
Authors
KIMÁKOVÁ, Tatiana (703 Slovakia), Petr KACHLÍK (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Marie HAVELKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
1. vyd. Košice, BÉREŠOVÁ, A., ŠRAMKA, M. (Eds.) Zborník príspevkov V. vedecko-odbornej konferencie s medzinárodnou účasťou „Globalizácia a kvalita života a zdravia“ p. 123-128, 419 pp. 2010
Publisher
EQUILIBRIA
Other information
Language
Slovak
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
30000 3. Medical and Health Sciences
Country of publisher
Slovakia
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14410/10:00044829
Organization unit
Faculty of Education
ISBN
978-80-89284-66-5
Keywords (in Czech)
vláknina; životní styl; výživa; střevo; děti; dospělí; onemocnění; riziko; prevence
Keywords in English
fiber; lifestyle; nutrition; bowel; children; adults; disease risk; prevention
Tags
Reviewed
Změněno: 16/2/2011 19:14, doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D.
V originále
Boli realizované výskumné sondy mapujúce pomocou dotazovania spotrebu vlákniny u detí a dospelých osôb. Životný štýl patrí medzi najdôležitejšie, rozhodujúce faktory vo vzťahu k zdraviu. Jeho podiel na celkovom zdravotnom stave sa odhaduje na 60 až 70 %. Nezdravý životný spôsob vplýva na predčasnú úmrtnosť, spôsobenú najmä srdcovocievnymi a onkologickými ochoreniami. Do životného štýlu, súhrnu modifikovateľných (ovplyvniteľných) rizikových faktorov, zaraďujeme popri telesnej aktivite, negatívnom fajčení či alkoholizme, obezite, cukrovke či iných najmä výživu a stravovacie návyky. Zdravotný stav ľudského organizmu je významne ovplyvňovaný stavom jeho tráviaceho traktu a metabolickými procesmi, ktoré v ňom prebiehajú. Štatisticky najčastejšími príčinami úmrtnosti v ČR i v SR sú kardiovaskulárne a nádorové ochorenia. Zvýšené riziko kardiovaskulárnych chorôb je spojené s poruchami metabolizmu lipidov a lipoproteínov, ich hladiny sú mimo iného ovplyvňované procesmi, prebiehajúcimi v črevnom trakte. Zvýšené riziko niektorých nádorových ochorení je tiež spojené s dejmi,prebiehajúcimi v zažívacom ústrojenstve. Jednou z príčin daného stavu sú nesprávne stravovacie návyky, najmä chronicky nízky príjem zeleniny, ovocia, obilovín či strukovín. Nízky príjem nielen vlákniny, ale i antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred pôsobením voľných kyslíkových radikálov.
In Czech
Byly uskutečněny výzkumné sondy mapující pomocí dotazování spotřebu vlákniny u dětí a dospělých osob. Životní styl patří mezi nejdůležitější, rozhodující faktory ve vztahu ke zdraví. Jeho podíl na celkovém zdravotním stavu se odhaduje na 60-70%. Nezdravý způsob života má vliv na předčasnou úmrtnost způsobenou zejména srdečně cévními a nádorovými chorobami. K životnímu stylu, souhrnu modifikovatelných (ovlivnitelných) rizikových faktorů, řadíme vedle tělesné aktivity, kouření či alkoholismu, obezity, cukrovky a jiných především výživu a stravovací návyky. Zdravotní stav lidského organismu je významně ovlivňován stavem jeho trávicího ústrojí a metabolickými procesy, které v něm probíhají. Statisticky nejčastějšími příčinami úmrtnosti v ČR i v SR jsou kardiovaskulární a nádorová onemocnění. Zvýšené riziko srdečně cévních chorob je spojeno s poruchami metabolismu lipidů a lipoproteinů, jejichž hladiny jsou mj. ovlivňovány procesy probíhajícími v trávicím ústrojí. Zvýšené riziko některých nádorových onemocnění je též spojené s ději probíhajícími v trávicí soustavě. Jednou z příčin daného stavu jsou nesprávné stravovací návyky, zejména dlouhodobě nízký příjem zeleniny, ovoce, obilovin a luštěnin. Nejde pouze o nízký příjem vlákniny, ale i antioxidantů, které chrání organismus před působením volných kyslíkových radikálů.
In English
Were carried out research probe mapping using polling fiber consumption in children and adults. Lifestyle is one of the most important determining factors in relation to health. His contribution to the overall health status is estimated at 60-70%. Unhealthy lifestyle has an impact on premature mortality particularly warm and vascular tumor disease. The lifestyle, customizable set of (modifiable) risk factors, we rank next to physical activity, smoking and alcoholism, obesity, diabetes and other especially nutrition and eating habits. The health status of the human body is significantly influenced by the state of his digestive organs and metabolic processes that take place there. Statistically primary causes of mortality in the Czech Republic and Slovak Republic are cardiovascular disease and cancer. Increased risk of cardiovascular disease is associated with disorders of the metabolism of lipids and lipoproteins, including whose levels are influenced by processes occurring in the digestive tract. Increased risk of certain cancers is also associated with the ongoing storyline in the gastrointestinal tract. One of the causes of the situation are wrong dietary habits, particularly the long-term low intake of vegetables, fruits, cereals and pulses. It is not only a low fiber intake, but also antioxidants, which protects the body against the effects of oxygen free radicals.
Links
MSM0021622421, plan (intention) |
|