ANDRÁŠKO, Ivan, Josef KUNC a Petr TONEV. Bratislava a Brno z pohledu vnitřní struktury a kvality života. In XV. kongres Slovenskej geografickej spoločnosti. 2010. ISBN 978-80-7097-824-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bratislava a Brno z pohledu vnitřní struktury a kvality života
Název anglicky Bratislava and Brno from internal structure and quality of life point of view
Autoři ANDRÁŠKO, Ivan (703 Slovensko, garant, domácí), Josef KUNC (203 Česká republika, domácí) a Petr TONEV (203 Česká republika, domácí).
Vydání XV. kongres Slovenskej geografickej spoločnosti, 2010.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/10:00040589
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-7097-824-5
Klíčová slova česky kvalita života; vnitřní struktura; Bratislava; Brno
Klíčová slova anglicky quality of life; internal structure; Bratislava; Brno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Josef Kunc, Ph.D., učo 18338. Změněno: 8. 3. 2011 16:30.
Anotace
Prostorová organizace městského prostředí je v české i slovenské sociální geografii po roce 1990 poměrně často frekventovanou problematikou. Módním fenoménem se v posledních letech stala tzv. kvalita života, jež se jako pojem prolíná řadou odborných prací z oblasti geografie, sociologie, urbanismu a územního plánování, ekonomie a dalších vědních oborů. Oba sledované jevy, tedy městské prostředí i kvalita života, se vyznačují komplexností a pluralitou přístupů ke sledování a interpretaci procesů. Právě v urbánním prostředí se potom koncentrují jak vysoce pozitivní, tak vysoce negativní vlivy toho, co lze zobecnit jako kvalita života. Cílem našeho příspěvku je porovnat, s využitím vícerozměrných statistických metod, vnitřní strukturu a prostorové rozdíly v kvalitě životních podmínek dvou, populačně i z pohledu historického vývoje, srovnatelných měst Bratislavy a Brna.
Anotace anglicky
Nowadays, spatial organization of urban environment is rather frequent issue in czech and slovac human geography. Nowadays, so called quality of life, has been became voque phenomenon which runs through a lot of studies from geography, sociology, urbanism, economy and further scientific disciplines. The goal of this contribution is to compare, using multidimensional statistical methods, internal structure and spatial diferencies of living conditions quality in two comparable cities Bratislava and Brno.
Návaznosti
IAA301670901, projekt VaVNázev: Časoprostorová organizace denních urbánních systémů: analýza a hodnocení vybraných procesů
Investor: Akademie věd ČR, Časoprostorová organizace denních urbánních systémů: analýza a hodnocení vybraných procesů
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 10:40