DONTCHEVA-NAVRÁTILOVÁ, Olga. Strategic forms of other-reference in political speeches. In Pragmatic perspectived on language and linguistics, vol. 2. Pragmatics of semantically-restricted domains. 1. vyd. Newcastle upon Tyne, Velká Británie: Cambridge Scholars Publishing. s. 79-99. ISBN 978-1-4438-2063-9. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Strategic forms of other-reference in political speeches
Název česky Strategické formy odkazů na jiné účastníky v politických projevech
Autoři DONTCHEVA-NAVRÁTILOVÁ, Olga (100 Bulharsko, garant).
Vydání 1. vyd. Newcastle upon Tyne, Velká Británie, Pragmatic perspectived on language and linguistics, vol. 2. Pragmatics of semantically-restricted domains, od s. 79-99, 21 s. 2010.
Nakladatel Cambridge Scholars Publishing
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00048954
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-1-4438-2063-9
Klíčová slova česky politický diskurz - zájmena pro odkazování na jiné - určení sociálních rolí - legitimace - koherence - koheze
Klíčová slova anglicky political discourse - pronominal other reference - representation of social roles - legitimation - coherence - cohesion
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Olga Dontcheva-Navrátilová, Ph.D., učo 5423. Změněno: 24. 10. 2010 21:27.
Anotace
This paper aims to contribute to the study of discourse strategies indicating the speakers relations with the audience in political discourse by investigating some functions of pronominal other-reference in diplomatic communication, a field of research which is still somewhat neglected in discourse studies. The study is applied to a corpus of thirty speeches delivered by the last three Directors-General of UNESCO at the opening of international conferences and meetings. The analysis - which is undertaken from the points of view of pragmatics and stylistics - studies the role of personal pronouns used for other-reference as markers for positioning the speaker with regard to the audience and expressing evaluation, while contributing to a coherent interpretation of discourse.
Anotace česky
Příspěvek zkoumá strategické použití odkazů na jiné účastníky v politických projevech na půdě mezinárodních vládních organizací a pokouší se přispět ke studiu politického diskurzu v mezinárodním kontextu. Analýza, provedená z pragmatického a stylistického hlediska zkoumá, funkci zájmen a nominálních forem, odkazujících na jiné jedince a organizace, a pojednává o jejich roli ve strategiích, jež mluvčí volí pro vyjádření postoje k tématu a posluchačům a pro organizace diskurzu. Výzkum je proveden na korpusu třiceti projevů posledních tří generálních ředitelů UNESCO.
Návaznosti
GA405/08/0866, projekt VaVNázev: Koherence a koheze v anglickém diskurzu
Investor: Grantová agentura ČR, Koherence a koheze v anglickém diskurzu
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 08:08