ŠEVČÍKOVÁ, Stanislava a Pavel NAVRÁTIL. Sociální práce jako institucionalizace rizika v pozdně moderní době. Sociální studia. Brno: Fakulta sociálních studií MU, 2010, roč. 7, č. 2, s. 115-133. ISSN 1214-813X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sociální práce jako institucionalizace rizika v pozdně moderní době
Název česky Sociální práce jako institucionalizace rizika v pozdně moderní době
Název anglicky Social work as the institutialization of risk in the late modernity
Autoři ŠEVČÍKOVÁ, Stanislava (203 Česká republika, domácí) a Pavel NAVRÁTIL (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Sociální studia, Brno, Fakulta sociálních studií MU, 2010, 1214-813X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/10:00045324
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky Riziko - nejistota - sociální práce - zdroje rizika - sociálně- právní ochrana dětí
Klíčová slova anglicky Risk - uncertainty - social work - sources of risk - child protection
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, MBA, Ph.D., učo 78509. Změněno: 3. 2. 2014 23:13.
Anotace
Riziko je tématem, které je hluboce spjato s historií vzniku a rozvoje sociální práce. Riziko bylo dokonce kontextuální podmínkou vzniku a rozvoje sociální práce jako moderní společenské instituce, která se na přelomu 19. a 20. století začala v USA a v Západní Evropě rozvíjet jako profese, jejíž úkol byl mnohými spatřován právě v eliminaci důsledků dramatických společenských procesů vyvolávajících obavu, pocit rizika a nejistotu. V uplynulých asi dvaceti letech se téma rizika opět vrátilo do diskursu sociálních věd a s novými akcenty je tematizováno také v sociální práci. V našem příspěvku se zabýváme konceptem rizika jako inherentním aspektem sociální práce. Na základě 16ti provedených rozhovorů se sociálními pracovníky a sociálními pracovnicemi analyzujeme přítomnost (vědomí) rizika a rizikovosti v jejich činnostech. Cílem příspěvku je identifikovat zdroje rizika v sociální práci a porozumět prožívání nejistoty, rizika a rizikovosti v činnostech sociálních pracovníků a sociálních pracovnic, kteří působí v sociálně právní ochraně dětí.
Anotace anglicky
Risk as the topic is deeply connected to the history of origin and development of social work. Risk has been even contextual condition of the origin and development of social work as the modern social institution, which had been developed as a profession in the USA and West Europe in 19th and 20th century. The task of social work was seen in the elimination of consequences of dramatic social processes which caused misgivings, feelings of risk and uncertainty. In the past 20 years in the discursus of social sciences was the topic of the risk renewed and enriched by the new accents thematized also in social work. In this contribution the authors deal with the concept of risk viewed as inherent aspect of social work. Based on 16 interviews with the social workers the authors analyse the presence (awareness) of risk in their activities. The goal of the contribution view the authors in the identification of sources of risk in social work and the understanding of experiencing of uncertainty and risk in activities of social workers in child protection.
VytisknoutZobrazeno: 29. 7. 2024 09:47