2010
Characterisation of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin
ŠPANOVÁ, Alena, Kristýna TURKOVÁ, Vladimír DRÁB, Miroslav ŠPANO, Radka BURDYCHOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Characterisation of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin
Název česky
Charakterizace potencionálních probiotických kmenů Lactobacillus lidského původu
Autoři
ŠPANOVÁ, Alena, Kristýna TURKOVÁ, Vladimír DRÁB, Miroslav ŠPANO, Radka BURDYCHOVÁ a Bohuslav RITTICH
Vydání
14th International Biotechnology Symposium, 2010
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Konferenční abstrakt
Obor
Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele
Itálie
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000288873401447
Klíčová slova česky
Lactobacillus; identifikace; PCR; RAPD; rep-PCR; probiotika; testy in vitro
Klíčová slova anglicky
Lactobacillus; identification; PCR; RAPD; rep-PCR; probiotics; in vitro tests
Příznaky
Mezinárodní význam
Změněno: 28. 4. 2011 09:40, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.
V originále
Molecular biological methods (genus-specific PCR, species-specific PCRs, RAPD with primer M13, and rep-PCR with primer (GTG)5) were applied for the identification and discrimination of 31 strains of the Lactobacillus genus isolated from faecal samples of 30 breastfed infants. All strains were tested for bile salts and low pH tolerance, growth in milk, production of lactic acids in milk and milk supplemented with yeast extract, and used in biochemical tests including production of beta-glucuronidase. Consequently, the presence of genes coding for decarboxylases was investigated using PCR. Finally, four strains of probiotic species were selected for use in the dairy industry and for other tests concerning their probiotic character.
Česky
Molekulárně biologické metody (rodově a druhově specifické PCR, RAPD s primerem M13, rep-PCR s primerem (GTG)5) byly použity pro identifikaci a rozlišení 31 kmenů rodu Lactobacillus, které byly izolovány ze stolice 30 plně kojených dětí. Všechny kmeny byly testovány na toleranci k žlučovým kyselinám a pH, růstu v mléce, produkci kyseliny mléčné v mléce a mléce doplněnén kvasničným extraktem. Pomocí biochemického testu byla zjišťována produkce beta-glukoronidasy a pomocí PCR přítomnost genů kódujících dekarboxylasy. Čtyři kmeny byly vybrány pro použití v mlékárenském průmyslu a další testyzaměřené na ověření jejich probiotických vlastností.
Návaznosti
MSM0021622415, záměr |
| ||
2B06053, projekt VaV |
|