SLANICAY, Martin a Osvald VAŠÍČEK. Strukturální rozdíly v DSGE modelech s nominálními rigiditami. In Konkurenceschopnost a stabilita. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2010, s. 169-175. ISBN 978-80-210-5336-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Strukturální rozdíly v DSGE modelech s nominálními rigiditami
Název anglicky Structural Differences in DSGE Models with Nominal Rigidities
Autoři SLANICAY, Martin (203 Česká republika, garant, domácí) a Osvald VAŠÍČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Konkurenceschopnost a stabilita, od s. 169-175, 7 s. 2010.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/10:00045683
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-5336-6
UT WoS 000287979900096
Klíčová slova česky novokeynesiánský DSGE model, Bayesův faktor, bayesiánský odhad, strukturální parametry
Klíčová slova anglicky New Keynesian DSGE Model; Bayes factor; Bayesian estimation; structural parameters
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Martin Slanicay, Ph.D., učo 106338. Změněno: 19. 4. 2013 21:26.
Anotace
Tato práce zkoumá, jestli existují nějaké strukturální rozdíly mezi českou ekonomikou a eurozónou v rámci modelování hospodářského cyklu v DSGE přístupu. Je odhadováno několik verzí DSGE modelu malé otevřené ekonomiky s nominálními rigiditami a tyto verze se liší v předpokladech o některých strukturálních parametrech. O těchto parametrech můžeme předpokládat, že jsou buď v obou ekonomikách stejné, nebo v obou ekonomikách různé. Strukturální rozdíly v ekonomikách mohou být viděny jako významné rozdíly v hodnotách těchto parametrů. Rozdíl je považován za významný, jestliže datový fi t modelů, které dovolují rozdílnou hodnotu parametrů, je lepší než datový fi t modelů se společnou hodnotou parametrů. Všechny modely jsou odhadnuty pomocí bayesiánských metod, konkrétně Metropolis-Hastings algoritmu (za využití Dynare toolboxu pro Matlab). Měřítkem datového fitu je Bayesův faktor počítaný z věrohodnostní funkcí, obdržených při bayesovském odhadu.
Anotace anglicky
The goal of this paper is to evaluate whether there exist some structural differences in Czech economy and Euroarea economy, concerning modelling business cycles using DSGE approach. This paper estimates several versions of a small open economy DSGE model with nominal rigidities and these versions differ in assumptions about some structural parameters. These parameters can be assumed as common for both economies or as different in these economies. Structural differences in economies can be seen as significant differences in values of these parameters. Difference is regarded as significant, if data fit of models which allow for different values of these parameters are better than data fit of those models with the common values of these parameters. All models are estimated using Bayesian techniques, particularly Metropolis-Hastings algorithm (using Dynare toolbox for Matlab). The data fit measure is a Bayes factor calculated from marginal likelihood, acquired from Bayesian estimation.
Návaznosti
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:06