BINKA, Bohuslav. Možné místo hodnoty ochrany životního prostředí v konceptech tří významných teoretiků vědy. Universitas. Brno: Masarykova univerzita Brno, 2010, roč. 43, č. 4, s. 3-15. ISSN 1211-3387.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Možné místo hodnoty ochrany životního prostředí v konceptech tří významných teoretiků vědy
Název anglicky Environmental Values in Theory of Sciene (R. Carnap, K. R. Popper, L. Laudan)
Autoři BINKA, Bohuslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Universitas, Brno, Masarykova univerzita Brno, 2010, 1211-3387.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW www stránky revue Universitas
Kód RIV RIV/00216224:14230/10:00045757
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky teorie vědy; teorie vyššího řádu; environmentalismus; hodnoty; Rudolf Carnap; Karl R. Popper; Larry Laudan
Klíčová slova anglicky theory of science; super-theory; environmentalism; values; Rudolf Carnap; Karl R. Popper; Larry Laudan
Změnil Změnil: doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D., učo 6956. Změněno: 14. 6. 2012 08:29.
Anotace
V České republice se v posledních letech výrazně zostřila kritika environmentalismu. Představitelé několika vědních oborů se pokusili dokázat, že hodnoty, na kterých stojí environmentální myšlení nemají v prostoru vědy místo. V následující studii bych rád prokázal, že tento příkrý odsudek hodnotových předpokladů environmentalismu neodpovídá samotnému vývoji konceptů teorie vědy a s ním související proměny našeho pohledu na roli hodnot ve vědeckém myšlení. K dosažení tohoto cíle vedou tři kroky. Za prvé bude nutné stručně charakterizovat změny, které teorie vědy v pohledu na roli hodnot ve vědeckém poznání v průběhu 20. století podstoupila. K tomu využiji koncepty tří velkých teoretiků vědy: R. Carnapa, K. R. Poppera a L. Laudana. V druhém kroku provnám všechny tři uvedené koncepty se současnou českou kritikou hodnotových základů environmentalismu. Z tohoto porovnání pak vychází určení, z jakých konceptů teorie vědy současná kritika environmentalismu vychází a jak je tedy aktuální.
Anotace anglicky
In Czech social sciences the criticism of environmenatlism has recently risen. Some important social scientists made attempts to prove, that environmental values have no place in the field of science and we should exclude them from it. In following article I have tried examine this suposition by analyzing three concepts of science (R. Carnap, K. R. Popper and L. Laudan]. In the next step I have tried to compare evolution of theory of science and its results to the concept of recent czech anti-environmentalism. From this comparison we can deduce, that recent Czech anti-environmentalism is based on theory of science from 1930's.
Návaznosti
GP403/07/P335, projekt VaVNázev: Studie dogmatičnosti vybraných českých environmentálních hnutí
Investor: Grantová agentura ČR, Studie dogmatičnosti vybraných českých environmentálních hnutí
VytisknoutZobrazeno: 24. 9. 2024 03:33