KUČERA, Martin a Jiří HRBÁČEK. Praktická robotika na ZŠ. In Nové technologie ve výuce 2010. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 3 s. ISBN 978-80-210-5333-5. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Praktická robotika na ZŠ
Název anglicky Practical robotics at upper primary school
Autoři KUČERA, Martin a Jiří HRBÁČEK.
Vydání 1. vyd. Brno, Nové technologie ve výuce 2010, 3 s. 2010.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5333-5
Klíčová slova česky technická výchova; robotika;
Klíčová slova anglicky technical education; robotics;
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. Jiří Hrbáček, Ph.D., učo 2454. Změněno: 28. 4. 2011 10:06.
Anotace
V současnosti zažívají technicky zaměřené předměty na ZŠ období temna. Jejich hodinové dotace nejsou nikterak velké. O to více je třeba u žáků rozvíjet technické myšlení. Vybudovat u nich kladný vztah k technice, nadchnout je pro ni a umožnit jim poznání, jestli právě technika a technicky zaměřené obory nejsou tím, čemu by se rádi věnovali i ve svém budoucím povolání. Výběr vhodného tématu, které žáky doslova strhne, je do značné míry rozhodující. Jedním z takových přitažlivých témat, při nichž žáci objevují, navrhují, konstruují, učí se principům a řeší problémy, může být právě ROBOTIKA. Hmatatelným výstupem pak mohou být tzv. BEAMBOTCI, což jsou robotci jednoduché konstrukce z převážně recyklovaných materiálů. Cílem tohoto příspěvku je nastínění možností, které robotika na ZŠ skýtá a demonstrace konkrétních konstrukcí BEAMBOTKŮ. Příspěvek je přípravnou částí výzkumu prováděného naší katedrou.
Anotace anglicky
There are dark ages for technical subjects at upper primary schools nowadays. The hour donations for these subjects are small. Despite this fact it is important to develop the technical thinking of the children and to positively improve their attitudes to the technology. It is important to raise their interest and to motivate them to think about their future occupation in the field of technology. An interesting topic can catch the attention of pupils and motivate them to work. One of these interesting topics can be Robotics. The aim of this subject can be to design a Beambot, which is a simple robot mainly from recycled materials. The aim of this contribution is to show the possibilities of Robotics at upper primary schools and to demonstrate various types of Beambots. The paper is part of the research carried out preparatory to our department.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 10:53