SYCHRA, Jan. Vliv odbahnění na společenstvo vodních bezobratlých v rybničním litorálu. In Zoologické dny Praha 2010. 2010. ISBN 978-80-87189-07-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv odbahnění na společenstvo vodních bezobratlých v rybničním litorálu
Název anglicky The impact of sediment removal on macroinvertebrates assemblage in fishpond littoral
Autoři SYCHRA, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Zoologické dny Praha 2010, 2010.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10000 1. Natural Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/10:00058926
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-87189-07-8
Klíčová slova česky rybniční litorál; odbahnění; vodní bezobratlí
Klíčová slova anglicky fishpond littoral; sediment removal; aquatic macroinvertebrates
Změnil Změnil: Mgr. Jan Sychra, Ph.D., učo 13696. Změněno: 14. 2. 2013 18:11.
Anotace
Odbahnění vodních těles se využívá nejen k odstranění přebytečného bahna, ale i k snížení procesu eutrofizace a k celkovému „ozdravení“ vodního prostředí. O vlivu odbahnění na bentické a fytofilní bezobratlé v litorálním pásmu však nevíme téměř nic. V litorálech rybníka Štěpánek na Českomoravské Vysočině bylo provedeno v letech 2003–2008 sledování sukcese společenstva vodních bezobratlých. Původní společenstvo bylo zachyceno v sezoně před odbahněním. Po odbahnění zde došlo k redukci početnosti většiny taxonů i k ochuzení jejich celkové diverzity. V dalších letech se pak toto společenstvo vyvíjelo v závislosti na aktuálních podmínkách na lokalitě, kdy zásadní roli zjevně hrál rozvoj vegetace, jejíž sukcese byla v prvních letech po odbahnění značně pomalá. Vliv na vegetaci i na bezobratlé mělo zjevně zvýšení rybích obsádek po odbahnění a výška vodní hladiny v jednotlivých letech. Po pěti letech sledování byl na této lokalitě zaznamenán posun v taxonomickém a částečně i funkčním složení společenstva litorálních vodních bezobratlých.
Anotace anglicky
Bottom sediment removal, a widely used technique in restoration management of standing water bodies, has a strong influence on communities of aquatic organisms. The aim of this study was to describe macroinvertebrate assemblage succession in a fishpond (Štěpánek fishpond, Bohemian-Moravian highlands) littoral zone following restoration by sediment removal in the years 2003-2008. A significant decrease in both abundance and diversity of macroinvertebrates was detected immediately after pond restoration. A significant shift was recorded in the taxonomic and functional composition of the macroinvertebrate assemblage after sediment removal. Succession of the fishpond invertebrate assemblage in the years following sediment removal was mainly influenced by fish farming practice and local conditions, i.e. the presence of macrophyte beds, mesohabitat changes following restoration, and the presence of other water bodies in the surroundings.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 19:47