MAREŠ, Miroslav. Iredentismus: tradiční a nová dimenze hrozby pro Českou republiku. Obrana a strategie. Brno: Univerzita obrany, 2010, roč. 10, č. 2, s. 101-119. ISSN 1214-6463.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Iredentismus: tradiční a nová dimenze hrozby pro Českou republiku
Název česky Iredentismus: tradiční a nová dimenze hrozby pro Českou republiku
Název anglicky Irredentism: Traditional and New Dimension of Threat to the Czech Republic
Autoři MAREŠ, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Obrana a strategie, Brno, Univerzita obrany, 2010, 1214-6463.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/10:00049091
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky iredentismus; hrozba; Česká republika
Klíčová slova anglicky irredentism; threat; Czech Republic
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. JUDr. PhDr. Miroslav Mareš, Ph.D., učo 922. Změněno: 16. 12. 2010 20:45.
Anotace
Tento článek se zabývá hrozbou iredentismu v České republice převážně ze srovnávací historické perspektivy. Analyzuje současnou situaci a možný budoucí vývoj územních nároků týkajících se České republiky. Definuje pojem iredentismus a jeho rozsah. Popisuje ohrožení iredentismem v České republice v první polovině 20. století. Současné hrozby jsou konceptualizovány (nový rozměr tradiční hrozby s přímým napojením na území České republiky, nový rozměr tradiční hrozby v oblasti regionální bezpečnostního prostředí a nové formy iredentistických hrozeb). Autor dospívá k závěru, že podstata iredentistického ohrožení se změnila. Ze silné bezpečnostní hrozby na slabou bezpečnostní hrozbu, nicméně v budoucnu se může potenciální riziko některých forem iredentismu oproti dnešku opět zvýšit.
Anotace anglicky
This article deals with the threat of irredentism for the Czech Republic, mostly from the comparative historical perspective. It analyses contemporary situation and possible future development of territorial claims in relation to the Czech Republic. It defines the term irredentism and its dimensions. The irredentist threats for the Czech Republic in the first half of the 20 century are described. Contemporary threats are conceptualized (new dimension of traditional threats with direct connection to the Czech territory, new dimension of traditional threats in regional security environment and new forms of irredentist threats). Author comes to conclusion that the substance of irredentist threat has been changed. From hard security threat to weak security threat, however, in the future can be the risk potential of some forms of irredentism again higher than today.
Návaznosti
GA407/09/0100, projekt VaVNázev: Soudobý paramilitarismus v České republice v kontextu transnacionálních vývojových trendů politického násilí v Evropě
Investor: Grantová agentura ČR, Soudobý paramilitarismus v České republice v kontextu transnacionálních vývojových trendů politického násilí v Evropě
VytisknoutZobrazeno: 27. 5. 2024 17:26