RUDA, Aleš, Darina MÍSAŘOVÁ a Kateřina MRÁZKOVÁ. Kartografické dovednosti a interaktivní tabule ve výuce zeměpisu. In 50 let geografie na Přírodovědecká fakultě Univerzity Palackého. 1st. Olomouc: <I>Neuvedeno</I>, 2010, s. 679-685, 6 s. ISBN 978-8024-42-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kartografické dovednosti a interaktivní tabule ve výuce zeměpisu
Název česky Kartografické dovednosti a interaktivní tabule ve výuce zeměpisu
Název anglicky Map skills and interactive table in geography lessons
Autoři RUDA, Aleš (203 Česká republika, domácí), Darina MÍSAŘOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí) a Kateřina MRÁZKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1st. Olomouc, 50 let geografie na Přírodovědecká fakultě Univerzity Palackého, od s. 679-685, 6 s. 2010.
Nakladatel <I>Neuvedeno</I>
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00045914
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-8024-42-4
Klíčová slova česky dovednosti; interaktivní tabule; GIS
Klíčová slova anglicky skills; interactive table; GIS
Změnil Změnil: doc. RNDr. Aleš Ruda, Ph.D., učo 111102. Změněno: 13. 2. 2013 09:08.
Anotace
Interaktivní tabule již pronikly do řady českých škol. Jejich využití v jednotlivých vyučovacích hodinách roste především díky možnosti prezentovat učivo dynamickým a zábavným způsobem. Žáci už nepracují každý na svém úkolu, ale jsou vtaženi do problematiky a úkoly řeší společně. Zvláště pro počítačově nadané je interaktivní tabule výzvou ke zvládnutí nových informačních technologií budoucnosti. Nicméně najdeme i mnohé nevýhody pro využití interaktivní tabule. Příprava vyučovacích hodin je pro učitele časově náročnější a vyžaduje zvládnutí některých nových počítačových programů. výsledek byl realizován v rámci katederního výzkumu.
Anotace anglicky
The paper presents one way of map skills and knowledge acquirement (map reading, analysis, interpretation, map making and application of map) that should be achieved by pupils of basic schools in accordance with aims of geographical education. Interactive table replaces classical blackboards and chalks slowly but surely and becomes a new didactic tool facilitating teachers work and variegating school lessons. Using an interactive table potential in touch with geographical information systems as an attractive teaching method represents a way of work in geography teaching showing pupils a way to active learning with using cartographic resources. Thus geography teachers have the opportunity to use modern information technologies and didactic tools and develop pupils skills and knowledge with emphasis on their application in practice.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 00:39