POSKEROVÁ, Hana, Peter AUGUSTÍN, Jan VOKURKA a Antonín FASSMANN. Onemocnění sliznic dutiny ústní. In Ortodontický kongres. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Onemocnění sliznic dutiny ústní
Název anglicky Diseases of oral membrane mucous
Autoři POSKEROVÁ, Hana, Peter AUGUSTÍN, Jan VOKURKA a Antonín FASSMANN.
Vydání Ortodontický kongres, 2010.
Další údaje
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky sliznice dutiny ústní
Klíčová slova anglicky oral membrane mucous
Změnil Změnila: MUDr. Hana Poskerová, Ph.D., učo 132562. Změněno: 10. 1. 2011 12:02.
Anotace
Vyšetření sliznic dutiny ústní je nedílnou součástí komplexního stomatologického vyšetření pacienta v ordinaci zubního lékaře. Problematika onemocnění sliznic dutiny ústní není jednoduchá, protože dutina ústní je vystavena nejrůznějším vlivům zevního prostředí a zároveň odráží velmi citlivě i řadu změn celého organizmu. Primární morfy se vlivem mastikace a přítomnosti slin rychle mění a v původní podobě jsou k zastižení jen krátce. Různá postižení se projevují podobnými slizničními lézemi, naopak jedno onemocnění může mít ve svém klinickém obraze více typů patologických morf. Změny na sliznicích dutiny ústní mohou být způsobeny vnějšími mechanickými, termickými a chemickými vlivy. Z celkových faktorů se uplatňuje infekce (bakterie, viry, kvasinky), alergické a autoimunitní reakce, poruchy metabolizmu některých vitamínů a minerálů. Na sliznicích dutiny ústní se mohou projevovat i onemocnění zažívacího traktu, jater, žláz s vnitřní sekrecí a některá dermatovenerologická, hematologická a hematoonkologická onemocnění. Úlohou zubního lékaře je na základě podrobného anamnestického a klinického vyšetření odlišit, zda se jedná pouze o anatomické odchylky ve vzhledu sliznic dutiny ústní, o patologické změny vzniklé následkem lokálního dráždění nebo o projevy celkového onemocnění v dutině ústní. Často se neobejde bez pomocných laboratorních vyšetření a mezioborové spolupráce. Změny na sliznicích dutiny ústní mohou být prvním příznakem závažných celkových chorob a zubní lékař může napomoci k jejich časné diagnostice.
Anotace anglicky
Examination of oral membrane mucous is an important part of comprehensive examination in dentistry. Dentists are frequently the first medical professionals to examine patients who have oral mucosal changes. Therefore the responsibility of the dentist as the first examiner is significant. Diseases of oral membrane mucous belong to the most difficult chapters in dentistry. Individual morphae (especially blisters) change rapidly due to mastication and wet environment and their typical form lasts very shortly. Various diseases mostly resemble each other but, on the other hand, one particular disease can present itself with heterogeneous clinical manifestation. Etiology of mucous diseases is a multi-factorial one. Local lesions can be caused by mechanical, thermal and chemical factors. Besides these external effects, internal factors, such as nutritional (iron and vitamin) deficiencies, endocrine, metabolic and some genetic diseases play a role. Some of internal disorders affect the oral cavity including infections, allergic, autoimmune and rheumatologic diseases, blood diseases, skin diseases and cancers as well. Dentists who find out a changes in the oral mucosa of a patient must decide whether it is a structural variation of overlying oral soft tissues (within the range of normal variation) or if the abnormality requires further investigation. It is important to distinguish these signs at the earliest possible stages. A physician has to rely on a comprehensive history of the patient, clinical examination, evaluation of the developmant of a disease and auxiliary examinations. All these aspects can help to complete a picture of a disease. Dentists are responsible for recognizing the signs of diseases, transforming them into a diagnosis, and planning the therapy. Interdisciplinary work in this area is unavoidable and dentist should cooperate with other medical professionals.
VytisknoutZobrazeno: 18. 7. 2024 14:37