KACHLÍK, Petr. The Role of the Dog in Human Medicine. In Řehulka, E. (ed.). SCHOOL AND HEALTH 21 Health Education: International Experiences. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 417-432. ISBN 978-80-210-5398-4. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The Role of the Dog in Human Medicine
Název česky Role psa v humánní medicíně
Autoři KACHLÍK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Řehulka, E. (ed.). SCHOOL AND HEALTH 21 Health Education: International Experiences, od s. 417-432, 16 s. 2010.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00046597
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5398-4
Klíčová slova česky Biologie; canisterapie; diagnostika; genetika; nemoc; léčba; pes; prevence; zdraví
Klíčová slova anglicky Biology; canistherapy; diagnostics; genetics; illness; treatment; dog; prevention; health
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 8. 4. 2011 21:34.
Anotace
This article deals with the role of the dog in human society and its relationship to human health. A long and deliberate process of breeding has brought out the properties in the dog regarded by people as positive and beneficial. The dog model is used to study a number of phenomena, particularly vocal and body language, psychology and behaviour. Manipulation of the dog’s genetic material allows for human disease to be studied as well. On the basis of his olfactory capabilities, the dog can detect a number of illnesses in humans. Canistherapy is highly effective in helping treat the symptoms of people with health disorders; and it complements classical pharmacological treatment for a number of illnesses. Dogs can help seniors regain their will to live by becoming a friend and confidant. Even a perfectly healthy person can benefit from having a dog around, helping him to keep fit and enjoy a higher quality of life.
Anotace česky
Tento článek pojednává o roli psa v lidské společnosti a jeho vztahu k lidskému zdraví. Dlouhý a promyšlený proces šlechtění psů vyzvedl vlastnosti, jež lidé považují za pozitivní a přínosné. Psí model se používá ke studiu řady jevů, především hlasových projevů a řeči těla, psychologie a chování. Manipulace s genetickým materiálem psa umožňuje zkoumání lidských nemocí. Na základě čichových schopností psů je možné odhalit řadu lidských onemocnění. Canisterapie je vysoce efektivní pomocnou metodou při léčbě příznaků osob se zdravotním postižením, doplňuje klasickou farmakologickou léčbu řady nemocí. Psi mohou pomoci seniorům posílit jejich chuť do života tím, že se stávají jejich přítelem a důvěrníkem. Dokonce i naprosto zdravý člověk může mít prospěch z blízkosti psa, jeho přítomnost mu pomáhá udržet se fit a vychutnat si vyšší kvalitu života.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 10:32