GALIOVÁ, Michaela, Jozef KAISER, Karel NOVOTNÝ, Miriam NÝVLTOVÁ-FIŠÁKOVÁ, Martin IVANOV, Jan NOVOTNÝ a David PROCHAZKA. Utilization of laser-assisted analytical methods for mapping of archaeological samples. In 2010 International Chemical Congress of Pacific Basin Societies. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Utilization of laser-assisted analytical methods for mapping of archaeological samples
Název česky Použití laserových analytických technik pro prvkové mapování archeologických vzorků
Autoři GALIOVÁ, Michaela (203 Česká republika, garant, domácí), Jozef KAISER (203 Česká republika, domácí), Karel NOVOTNÝ (203 Česká republika, domácí), Miriam NÝVLTOVÁ-FIŠÁKOVÁ (203 Česká republika), Martin IVANOV (203 Česká republika, domácí), Jan NOVOTNÝ (203 Česká republika) a David PROCHAZKA (203 Česká republika).
Vydání 2010 International Chemical Congress of Pacific Basin Societies, 2010.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/10:00046715
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky laserová ablace;LIBS; hmotnostní spektrometrie indukčně vázaného plazmatu; LA ICP MS
Klíčová slova anglicky laser ablation; LIBS; inductively coupled plasma mass spectrometry; LA ICP MS
Změnil Změnil: doc. Mgr. Karel Novotný, Ph.D., učo 17748. Změněno: 12. 1. 2011 18:22.
Anotace
Analytical methods based on interaction of laser beam with sample surface, as e.g. Laser-Induced Breakdown Spectrometry (LIBS) and Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) enable qualitative and semiquantitative analysis of samples with various type of matrices. Due to high spatial resolution of both methods, it is possible to use them among others also for elemental mapping in archaeological samples with hydroxyapatite matrix (teeth, bone).
Anotace česky
Analytické metody založené na interakci laserového paprsku s povrchem vzorku jako např. spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS) a laserová ablace ve spojení s hmotnostní spektrometrií indukčně vázaného plazmatu (LA ICP MS) umožňují kvalitativní a semikvantitativní analýzu vzorků s různým typem matrice. Díky vysokému prostorovému rozlišení obou metod je možné jejich použití pro prvkové mapování archeologických vzorků s hydroxyapatitovou matricí (zuby, kosti).
Návaznosti
ME08002, projekt VaVNázev: Použití spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS) a laserové ablace ve spojení s ICP-OES/MS spektroskopií pro chemické mapování biominerálů
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Použití spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS) a laserové ablace ve spojení s ICP-OES/MS spektroskopií pro chemické mapování biominerálů, Program výzkumu a vývoje KONTAKT (ME)
MSM0021622411, záměrNázev: Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 20. 8. 2024 09:09