VÍTOVEC, Jiří a Jindřich ŠPINAR. Současný pohled na indikace podání kombinace inhibitorů ACE a sartanů. Interní medicína pro praxi. 2010, roč. 12, č. 10, s. 487-489. ISSN 1212-7299.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Současný pohled na indikace podání kombinace inhibitorů ACE a sartanů
Název anglicky Current perspective on indications for administering the combination of ACEI and sartans
Autoři VÍTOVEC, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí) a Jindřich ŠPINAR (203 Česká republika, domácí).
Vydání Interní medicína pro praxi, 2010, 1212-7299.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00051707
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky angiotenzin-converting enzyme inhibitors; angiotenzin II type 1 receptor blockers (sartans); hypertension; heart failure; myocardial infarction; coronary artery disease
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 17. 4. 2012 15:56.
Anotace
Je uveden patofyziologický podklad pro kombinaci inhibitorů angiotenzin konvertujícího enzymu (ACE) a blokátorů receptorů AT1 pro angiotenzin II (sartanů) v léčbě hypertenze, srdečního selhání, stavů po infarktu myokardu a v sekundární prevenci ICHS. Jednoznačná indikace pro užití této kombinace není, u hypertenze není zatím žádná velká klinická studie provedena, pouze je doporučena u hypertenze s významnou proteinurií. U nemocných s akutním infarktem a v sekundární prevenci není doporučena. U srdečního selhání, i když studie Val-HEFT a CHARM prokázaly nižší výskyt hospitalizací pro zhoršení srdečního selhání, je tato kombinace doporučena jen pro kardiologické ambulance se zaměřením na srdeční selhání. Jsou diskutována zvláště rizika kombinace těchto látek, hlavně z pohledu posledních literárních kritických pohledů na tuto kombinaci.
Anotace anglicky
The article deals with the pathophysiological basis for the combination of angiotenzin-converting enzyme (ACE) inhibitors and angiotenzin II type 1 receptor blockers (sartans) in the treatment of hypertension, heart failure and conditions after myocardial infarction and in the secondary prevention of coronary artery disease. The risks of combining these substances are discussed, particularly in terms of recent critical literature reviews of this combination, and a very careful consideration of the indications for coadministration of ACE inhibitors and sartans is emphasised.
Návaznosti
MSM0021622402, záměrNázev: Časná diagnostika a léčba kardiovaskulárních chorob
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Časná diagnostika a léčba kardiovaskulárních chorob
VytisknoutZobrazeno: 6. 10. 2024 08:56