ŠPINAR, Jindřich a Jiří VÍTOVEC. Léčba hypertenze u nemocných s ischemickou chorobou srdeční. Postgraduální medicina. roč. 12, č. 8, s. 940-944. ISSN 1212-4184. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Léčba hypertenze u nemocných s ischemickou chorobou srdeční
Název anglicky Treatment of hypertension in patients with ischaemic heart disease
Autoři ŠPINAR, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří VÍTOVEC (203 Česká republika, domácí).
Vydání Postgraduální medicina, 2010, 1212-4184.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00058945
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky farmakoterapie; infarkt myokardu
Klíčová slova anglicky farmacotherapy; myocardial infarction
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 8. 10. 2012 09:31.
Anotace
Hypertenze je jedním z hlavních rizikových faktorů ischemické choroby srdeční a dobrá kontrola krevního tlaku je základem primární i sekundární prevence ischemické choroby srdeční. V primární prevenci je doporučeno kontrolovat účinně krevní tlak, tj. mít hodnoty < 140/90 mmHg, snižování na nižší hodnoty není podloženo důkazy z klinických studií. Poslední data ukazují, že v sekundární prevenci vhodný systolický krevní tlak pro ischemiky je 130-139 mmHg a diastolický by neměl klesnout pod 70 mmHg. Hypertenze se velmi často vyskytuje i s dalšími rizikovými faktory a mohou tvořit tzv. metabolický syndrom. Základem léčby hypertenze u nemocných s ischemickou chorobou srdeční jsou blokátory osy renin angiotenzin - ACE-inhibitory a AII antagonisté, případně přímé blokátory reninu doplněné beta-blokátory, při intoleranci verapamil. ACE-inhibitory jsou podávány na základě dat ze studií HOPE, EUROPA a PEACE a ze studií se srdečním selháním. AII antagonisté se ve sronávacích studiích ukázaly stejně účinné jako ACE-inhibitory. Antiagregační a hypolipidemická léčba musí být zavedena u každého. Data z registru BRNO ukazují na dobrou úroveň farmakoterapie po infarktu myokardu, kdy léčba se blíží optimální doporučené léčbě téměř u 90 % nemocných.
Anotace anglicky
Hypertension is one of the major risk factors for ischaemic heart disease and good blood pressure control is the basis of primary and secondary prevention of ischaemic heart disease. In primary prevention it is recommended to control blood pressure effectively, i. e., to achieve values of < 140/90 mmHg, reduction lower values is not supported by evidence from clinical trials. Recent data show that in secondary prevention systolic blood pressure suitable for ischemic patients is 130-139 mmHg and diastolic should not fall below 70 mmHg. Hypertension very often occurs with other risk factors and may form a so-called metabolic syndrome. The basis of hypertension treatment in patients with ischaemic heart disease are blockers of the renin angiotensin axis - ACE inhibitors and AII antagonists, eventually direct renin blockers, supplemented by beta blockers, in case of intolerance verapamil. ACE inhibitors are administered on the basis of data from studies HOPE, EUROPA and PEACE, and studies in heart failure. AII antagonists proved to be as effective as ACE inhibitors in comparative trials. Antiplatelet and hypolipidemic treatment must be initiated in each patient. Data from the BRNO registry show a good standard of pharmacotherapy after myocardial infarction, when therapy is close to the recommended optimal treatment for almost 90% of patients.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 22:17