MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana. Problematika vitaminu D ve stáří. In Aktivní přístup v péči o seniory - budoucnost geriatrie a gerontologie. 2010. ISBN 978-80-254-8861-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Problematika vitaminu D ve stáří
Název anglicky Vitamin D in elderly
Autoři MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Aktivní přístup v péči o seniory - budoucnost geriatrie a gerontologie, 2010.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00051743
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-254-8861-4
Klíčová slova anglicky vitamin D - senior - osteoporosis - sarcopenia - depression
Změnil Změnila: prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc., učo 1091. Změněno: 31. 12. 2011 08:57.
Anotace
V posledních letech se objevují zprávy o podstatně širším spektru vlivu vitaminu D, z nichž mnohé mohou mít vliv na průběh procesu stárnutí. Již dlouho známý a povědomí zdravotnické veřejnosti je dobře zakotvený vztah vitaminu D, vápníku a kostního metabolizmu. Významným se však ukazuje i vliv na činnost svalové buňky, na zachování počtu svalových buněk, byla prokázána existence receptorů pro vitamin D na buňkách imunitního systému, předpokládá se vliv deficitu vitaminu D na sníženou odolnost vůči infekcím i na rozvoj některých autoimunitních syndromů jako je např. diabetes mellitus typu LADA. Intenzivně je také zkoumán vztah vitaminu D a deprese. Postupně se také rozšiřuje počet známých genů regulujících proliferaci, diferenciaci a apoptózu, genů také ovlivňovaných vitaminem D, v tomto smyslu je předpokládán i vliv na vývoj a vlastnosti nádorů. U nemocných s kognitivní poruchou byly prokázány významně horší výsledky kognitivních testů za současného deficitu vitaminu D. U staršího nemocného s deficitem vitaminu D můžeme tedy kromě rychlejšího rozvoje osteoporózy očekávat i rychlejší úbytek svalové hmoty a svalové síly, náchylnost k infekcím, obecně tendenci k urychlení procesu stárnutí včetně kognitivních poruch a tendenci k vývoji deprese. Je tedy nutné na možnost deficitu vitaminu D jednak pomýšlet u konkrétního nemocného, ale v obecném měřítku dostatečně zvýšit edukační aktivitu o konkrétních negativních dopadech deficitu vitaminu D jak směrem k laické, tak mi směrem ke zdravotnické veřejnosti. Z výsledků pilotní studie u 70 ambulantních pacientů, 46 žen a 24 mužů interně geriatrické ambulance průměrného věku 62,6+19 roku vyplývají varovná čísla, pouze pětina ambulantních pacientů splňuje normu pro sérovou hladinu vitaminu D , každý sedmý vyšetřený pacient měl hladinu vitaminu D neměřitelnou, tedy pod 10 ug/l a 63% nemocných vyšetřeného souboru mělo hladinu tiaminu D v rozmezí, kde je již předpokládán významný negativní vliv na novotvorbu kosti, tedy hladina nižší než 37,6 ug/l. Průměrná hladina vitaminu D sledovaného souboru byla 35,1+23,6 ug/l, medián 31,4 ug/l. Hladina vitaminu D nebyla závislá na věku.
Anotace anglicky
There appears new information about roles of vitamin D in human body influencing the ageing process as well. The relationship of vitamin D and bones and osteroporosis is well knoewn, but sarcopenia, immunity disturbances, depression, cognitive decline can be negatively influenced by long term defeicit of vitamin D. Results of the piot study of 70 out-patient clinic patients of average age 62,6 years shows warning facts. One fifth of out patient clinic patients fulfilled the normal range of serum level of vitamin D. There was not possible to measure the serum level in every seventh patient, their level was below 10 ug/l and 63% of patient showed the level of vitamin D excluding physiological bone remodelation.
VytisknoutZobrazeno: 6. 10. 2024 08:56