ŠERÝ, Miloslav a Petr ŠIMÁČEK. Percepce historické hranice Moravy a Slezska obyvatelstvem Jesenicka. In Sborník abstraktů z XXII. sjezdu České geografické společnosti, Ostrava 2010. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Percepce historické hranice Moravy a Slezska obyvatelstvem Jesenicka
Název česky Percepce historické hranice Moravy a Slezska obyvatelstvem Jesenicka
Název anglicky Perception of historical borderline between Moravia and Silesia by inhabitants of Jesenicko region
Autoři ŠERÝ, Miloslav (203 Česká republika, garant) a Petr ŠIMÁČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Sborník abstraktů z XXII. sjezdu České geografické společnosti, Ostrava 2010, 2010.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/10:00047034
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Jesenicko; percepce; hranice; mentální mapa
Klíčová slova anglicky Jesenicko region; perception; border; mental map
Změnil Změnil: Mgr. Petr Šimáček, Ph.D., učo 328864. Změněno: 21. 1. 2011 15:22.
Anotace
Jesenicko je specifický region, jehož odlišnost spočívá v historickém vývoji a díky tomu i ve struktuře místního obyvatelstva. Po skončení 2. světové války zde došlo k takřka kompletní populační výměně. Autochtonní německá populace nesoucí tradiční regionální identitu Jesenicka byla nahrazena migračními proudy nových osídlenců, jejichž vztah k území nikdy nedosáhl takové míry jako v případě nuceně vysídlených komunit. Proto je zkoumaná oblast označována za region se ztracenou identitou. Dalším specifikem je poloha Jesenicka, které téměř celé leží v české části Slezska. Míra povědomí rezidentů o náležitosti Jesenicka ke Slezsku může indikovat jednak stupeň poznání Jesenicka vlastní populací a taktéž může nastínit vztah zdejšího obyvatelstva k řešenému území. Příspěvek poukazuje na úroveň percepce zemské hranice Moravy a Slezska obyvatelstvem Jesenicka, což se dá využít jako metoda ke zmapování míry povědomí o výjimečnosti regionu případně identitě regionu, ve kterém žijí.
Anotace anglicky
The Jesenicko region is special area, which is situated in a borderland of Czech Republic. Practically whole region lies in Silesia. The border between two historical countries (Moravia, Silesia) delimitates the region under examination. Authentic German local population was displaced and replaced by wave of new immigrants in phase after World War II. The carriers of regional identity were lost. Main aim of this paper is to recognize degree of knowledge in belonging Jesenicko region to Silesia with help of perception of border by population of Jesenicko region. (Un)knowledge of fact, that Jesenicko region is part of Silesia can indicate range of regional identity of population of Jesenicko region.
Návaznosti
MUNI/A/0966/2009, interní kód MUNázev: Projevy globální environmentální změny v krajinné sféře Země (Akronym: PROGLEZ)
Investor: Masarykova univerzita, Projevy globální environmentální změny v krajinné sféře Země, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 18. 8. 2024 01:20