NOVOTNÁ, Magdalena. Problematika školní zralosti a kazuistika mimořádně nadaného chlapce po odkladu školní docházky. In Vzdělávání nadaných žáků. Brno: Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2010, s. 120-126. ISBN 978-80-210-5349-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Problematika školní zralosti a kazuistika mimořádně nadaného chlapce po odkladu školní docházky
Název anglicky Issue of the school maturity and casuistry of a gifted child after school attendence postponement
Autoři NOVOTNÁ, Magdalena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Vzdělávání nadaných žáků, od s. 120-126, 7 s. 2010.
Nakladatel Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00051796
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5349-6
Klíčová slova česky nadané dítě;odklad školní docházky;grafomotorika
Klíčová slova anglicky gifted child;school postponemet;graphomotor
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 11. 4. 2012 11:47.
Anotace
Slabá grafomotorika a nezralost v sociální oblasti jsou jedny z mimointelektových důvodů k odkladu školní docházky, nicméně je třeba posuzovat dítě komplexně, tedy brát v potaz veškeré jeho schopnosti i ostatní skutečnosti. A úkolem odborníka není jen udělat vyšetření, ale ze své pozice rozhodnout, která skutečnost je důležitější a co bude pro dítě a jeho další vývoj nejlepší. Ukazuje se, že slabá grafomotorika je téměř u každého nadaného dítěte, navíc grafomotorické obtíže u něj přetrvávají nejen po celou dobu školní docházky, ale i nadále. Nezapojování do kolektivu vrstevníků a odmítání společné činnosti je pro nadané děti také typické, tudíž by nemělo být chápáno jako sociální nezralost. Nadané dítě bývá na školu připraveno dříve než jeho vrstevníci a ukazuje se, že dílčí nezralosti by neměly být důvodem k odkladu školní docházky, jelikož tyto děti ztrácejí velmi rychle zájem a motivaci pro práci, což se také ukázalo v našem případě. Studie byla publikována též v českém jazyce, v publikaci s názvem Vzdělávání nadaných žáků.
Anotace anglicky
It appears, that weak graphomotor is present in for almost every gifted child, moreover, graphomotoric difficulties lasts not only for the whole time during school attendace, they remains. Refuseing to join peers collective and rejection of teamwork is also typical for gifted children, therefore it should not be understand as a social immaturity. Gifted child is ready for the school considerably earlier than it peers and it appears, that the partial immaturity should not be the reason for a school attendace postponement, because these children losing their interest and motivation for work very fast,as it is shown in our example.
Návaznosti
MSM0021622443, záměrNázev: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 07:12