PÝCHOVÁ, Martina, Marie KONRÁDOVÁ, Eva NĚMCOVÁ, Tomáš FREIBERGER a Petr HUSA. Streptococcus suis: původce purulentních meningoencefalitid nejen ve veterinární oblasti. Interní medicína pro praxi. Olomouc: Solen Medical Education, 2011, roč. 13, č. 1, s. 43-45. ISSN 1212-7299.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Streptococcus suis: původce purulentních meningoencefalitid nejen ve veterinární oblasti.
Název anglicky Streptococcus susis: an agent of purulent meningoencephalitis not onlyin veterinary sfere
Autoři PÝCHOVÁ, Martina (203 Česká republika, garant, domácí), Marie KONRÁDOVÁ (203 Česká republika, domácí), Eva NĚMCOVÁ (203 Česká republika), Tomáš FREIBERGER (203 Česká republika) a Petr HUSA (203 Česká republika).
Vydání Interní medicína pro praxi, Olomouc, Solen Medical Education, 2011, 1212-7299.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30300 3.3 Health sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00051836
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Streptococcus suis; pig; zoonosis; purulent meningoencephalitis
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. MUDr. Tomáš Freiberger, Ph.D., učo 24036. Změněno: 10. 2. 2012 13:30.
Anotace
Hlavním hostitelem Streptococcus suis je prase domácí a v současné době se streptokokové infekce vyskytují v chovech prasat po celém světě. Infekce se projevuje v podobě pneumonie, purulentní meningoencefalitidy, sepse atd. Přenos na člověka je velmi snadný a průběh onemocnění velmi podobný. Až donedávna byly tyto infekce u lidí považovány za relativně vzácné zoonózy. K průniku do organismu dochází nejčastěji poraněnou kůží při manipulaci s masem infikovaných prasat a v největším riziku jsou tudíž zaměstnanci jatek, kafilérií a chovných stanic. Prezentované kazuistiky poukazují na případy dvou pacientů hospitalizovaných na Klinice infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno s purulentní meningoencefalitidou. U obou pacientů byl jako původce infekce prokázán Streptococcus suis. Diagnóza byla podpořena i pozitivní epidemiologickou anamnézou.
Anotace anglicky
A main host of Streptococcus suis is pig and streptococcal infections occur in nearly all countries with pig industry. The infection manifests usually as pneumonia, purulent meningoencephalitis, septicaemia etc. A transmission to humans is easy and course of illness is similar. Until recently these diseases have been known as relatively rare zoonosis. A transmission of disease is mostly by injured skin during contaminated meat handling. So in a great risk there are people working on abattoir and pig farms. This article presents cases of two people hospitalized in Department of Infectious Diseases Faculty Hospital Brno because of purulent meningoencephalitis. Both patients suffered from infection caused by streptococcus suis. Positive epidemiologic anamnesis supported the diagnosis.
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 03:57