PĚTIVLAS, Tomáš, Radka DOLEŽALOVÁ a Martin ZVONAŘ. Kinesio - taping a jeho využití ve sportovní praxi. In Jaromír Votík. Hry 2010 (Výzkum a aplikace). Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni. s. 194-207. ISBN 978-80-7043-955-5. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kinesio - taping a jeho využití ve sportovní praxi
Název česky Kinesio - taping a jeho využití ve sportovní praxi
Název anglicky Kinesio- taping and its usage in sport
Autoři PĚTIVLAS, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí), Radka DOLEŽALOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Martin ZVONAŘ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Plzeň, Hry 2010 (Výzkum a aplikace), od s. 194-207, 14 s. 2010.
Nakladatel Západočeská univerzita v Plzni
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14510/10:00047328
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-7043-955-5
Klíčová slova česky kinesio-taping;sportovní praxe;metodika tapování
Klíčová slova anglicky kinesio-taping;sport working experience;k-taping methods
Štítky rivok, výzkumný článek k-tape
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 27. 4. 2011 16:44.
Anotace
Cílem našeho výzkumného sledování bylo přispět k rozšíření poznatků o kinesio – tapinku v souvislosti s jeho využitím ve sportovní praxi a to měřením efektivity metody k-tapinku subjektivní metodou hodnocení daným sportovcem (pacientem). Výzkumný soubor byl tvořen sportovci z individuálních sportů (atletika, bojové umění), kolektivních sportů (basketbal, volejbal) a běžnými pacienty v rámci léčebné rehabilitace. Na základě našich výsledků konstatujeme, že metodou tapováním Kinezio Tapem lze doplnit tělovýchovné a léčebné techniky běžně užívané při aktivním sportu a v rehabilitaci. Z naší společné trenérské a fyzioterapeutické praxe můžeme potvrdit, že K- Tape může skutečně pomoci při stavech jako jsou: snížení bolestivosti, zlepšení pohybu a práce svalů, šlach, vazů a kloubů, příznivé ovlivnění krevního a lymfatického systému onemocnění nervového systému (regulace svalového napětí, zlepšení čití), hojení a léčbě jizev.
Anotace anglicky
Goal of our research was to share our practical experience about kinesio – taping usage and its influence on athlets bodies in various sports. We have measured the kinesio- taping effectivity by subjective evaluation by the athlet himself (patient himself). A research file was made up by the athletes of various individual sports (athletics, martial arts), team sports (basketball, volleyball) and physiotherapy patients. Based on our findings we claim that with using a k- taping we can enhace commonly used methods in physiotherapy and physical education. Comming out of our physiotherapeutic and coaching working experience we acknowledge that k- taping methods can really help out athlets and patients with releasing pain, improving movement of muscles, tendons and joints strength as well as positively influence blood and lymphatic body system, healing scars and regulation of muscle tension.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:24