ŠTĚPÁNEK, Václav. Problém kolonizace Kosova a Metochie v letech 1918–1945. Studia historica Brunensia. Brno: Masarykova univerzita, 2010, roč. 57 (2010), č. 2, s. 77–105, 26 s. ISSN 1803-7429.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Problém kolonizace Kosova a Metochie v letech 1918–1945
Název česky Problém kolonizace Kosova a Metochie v letech 1918–1945
Název anglicky The problem of colonization of Kosovo and Metohija in the period 1918-1945
Autoři ŠTĚPÁNEK, Václav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Studia historica Brunensia, Brno, Masarykova univerzita, 2010, 1803-7429.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/10:00049293
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Kosovo a Metochie; kolonizace;srbsko-albánské vztahy;vysidlování;agrární reforma;nacionalismus
Klíčová slova anglicky Kosovo and Metohija; colonization; Serbian-Albanian relationships; expatriation; agrarian reform; nationalism
Štítky RIV - zkontrolováno, RIV-OK
Změnil Změnil: doc. PhDr. Václav Štěpánek, Ph.D., učo 17453. Změněno: 1. 4. 2013 17:41.
Anotace
Plánovité osidlování Kosova a Metochie srbskými a černohorskými kolonisty, jímž chtěl jugoslávský stát v meziválečné době změnit etnické poměry v této v té době převážně Albánci obývané oblasti, a osudy těchto kolonistů za druhé světové války a po válce vzbuzují dodnes rozporuplné reakce. Jde o jeden z neuralgických bodů ve vztazích srbsko-albánských. Tento problém je také předmětem vášnivých ideologických diskusí a často neobjektivních historických diskurzů. Předkládaný článek se snaží objektivně, na základě pramenného bádání i studia rozsáhlé literatury, popisat průběh této kolonizace, její limity i manipulaci s osudy kolonistů, jimiž se komunistická moc po válce snažila uklidnit situaci na Kosovu a Metochii po druhé světové válce, během níž se většina albánského obyvatelstva ztotožnila s řešením albánského problému tak, jak jej nastolila fašistická Itálie. Článek si také všímá meziválečných pokusů řešit situaci v oblasti vystěhováváním muslimského albánského etnika do Turecka.
Anotace anglicky
Systematic expatriation of the Serbian and Montenegrin colonists at the Kosovo and Metohija territory, thru which the Yugoslavian state wished to reverse the ethnic situation in this region, being occupied by Albanians predominantly during the interwar period, as well as destinies of these colonists during the WWII and after the war, all this excite inconsistent reactions. This issue used to become also subject of impassioned political discussions and often sectarian discourses. Subjected article attempts, based on research of sources and studying of large literature, to describe impartially as much as possible, the course of the colonization, its limits and destiny of colonists, using which the communist power tried to chill out the situation in Kosovo and Metohija after the WWII. Article is also focused to interwar trials to resolve the situation within the region thru expatriation the Muslim Albanian ethnic into the Turkey.
Návaznosti
GA409/08/1453, projekt VaVNázev: Kosovská otázka: minulost, současnost, budoucnost
Investor: Grantová agentura ČR, Kosovská otázka: minulost, současnost, budoucnost
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 20:53