SAMARA, Ibrahim, Josef PLCH a Drahoslava HRUBÁ. Pasivní kouření a otitis media. Praktický lékař. Praha: Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2011, roč. 91, č. 2, s. 68-72. ISSN 0032-6739.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pasivní kouření a otitis media
Název česky Pasivní kouření a otitis media
Název anglicky Passive smoking and otitis media
Autoři SAMARA, Ibrahim (818 Egypt, garant, domácí), Josef PLCH (203 Česká republika, domácí) a Drahoslava HRUBÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Praktický lékař, Praha, Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2011, 0032-6739.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00051982
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky otitis media; pasivní kouření; praktická doporučení
Klíčová slova anglicky otitis media; passive smoking; practical recommendations
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 18. 8. 2011 14:58.
Anotace
Expozice dětí pasivnímu kouření významným způsobem zvyšuje výskyt mnoha onemocnění, včetně zánětů středního ucha. Prokázaly to nejen epidemiologické studie, ale i odhalení mechanismů, kterými environmentální tabákový kouř onemocnění vyvolává.Legislativní opatření omezující kouření na veřejnosti nejsou účinná pro ochranu dětí, exponovaných zejména v domácím prostředí. V některých zemích úspěšně probíhá kampaň "Smoke-free homes" a "Smoke-free cars", motivující kuřáky, aby nikdy nekouřili v přítomnosti dětí. Tato strategie vyžaduje účinnou podporu lékařů, zejména těch, kteří pečují o děti. Měli by rutinně upozorňovat kouřící rodiče svých pacientů na to, že kouřením děti významně poškozují.
Anotace anglicky
Children s exposure to passive smoking significantly enhances their morbidity, including otitis media. These relationships were well documented not only by many epidemiologic studies, but also by the understanding of mechanisms of the environmental tobacco smoke action. Bans of smoking on public places are not effective for the protection of children, as they are mostly exposed at their homes. In some countries, the programmes "Smoke-free homes" and "Smoke-free cars" successfully motivate smokers to do not smoke when children are present. This strategy needs the effective support by physicians, namely of those who take care about children. The warning about hazards of children s exposure to second-hand smoke should be the routine part of their consulting.
VytisknoutZobrazeno: 2. 10. 2024 14:24