KOLÁŘOVÁ, Kateřina, Marek BLATNÝ a Tomáš KOHOUTEK. Osobnostní souvislosti zvládání zátěže. SPFFBU. Řada psychologická (P). Annales Psychologici. Brno: Masarykova univerzita, 2008, roč. 56, P 12, s. 67-77. ISSN 1211-3522.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Osobnostní souvislosti zvládání zátěže
Název česky Osobnostní souvislosti zvládání zátěže
Název anglicky Personality relation to coping
Autoři KOLÁŘOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant, domácí), Marek BLATNÝ (203 Česká republika, domácí) a Tomáš KOHOUTEK (203 Česká republika).
Vydání SPFFBU. Řada psychologická (P). Annales Psychologici, Brno, Masarykova univerzita, 2008, 1211-3522.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/08:00047606
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Coping; osobnost; Big Five
Klíčová slova anglicky Coping; personality; Big Five
Změnil Změnila: PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D., učo 1130. Změněno: 15. 4. 2011 14:12.
Anotace
V naší práci jsme se zabývali vztahem mezi osobnostními charakteristikami a výběrem copingové strategie, kterou používáme v zátěžových situacích. Osobnostní charakteristiky jsme měřili pomocí metody NEO - pětifaktorový osobnostní inventář (NEO Five-factor Inventory)autorů P.T.Costy a R.R.McCree, který byl přeložen a upraven na naši populaci M.Hřebíčkovou a T.Urbánkem (2001). Copingové strategie, které používáme v zátěžových situacích jsme zjišťovali pomocí dotazníku SVF 78 autorů W.Jankeho a G.Erdmannové, který byl přeložen a upraven J.Švancarou (2003). Zjistili jsme, že neuroticismus vykazuje nejvíce významných souvislotí s copingovými strategiemi v rámci osobnostních charakteristik modelu Big Five a že má těsný vztah ke všem negativním strategiím. Dále jsme prokázali, že extraverze ovlivňuje výběr pozitivních strategií, především startegie odklonu a kontrolu, přívětivost koreluje s potřebou sociální opory. Zaznamenali jsme souvislosti faktoru svědomitosti a některých pozitivních strategií, především strategie kontroly.
Anotace anglicky
The study is focused on relation between personality (Big Five model) and coping strategies. There were used NEO Five-factor Inventory by authors P.T.Costa and R.R.McCrae, which was translated and modified for Czech population by M.Hřebíčková and T.Urbánek (2001) and SVF 78 by authors W.Janke and G.Erdmann, which was translated and modified for Czech population by J.Švancara (2003). Results of this study show that neuroticism is connected with negative strategies. We found out that extraversion is related to positive strategies, primarily strategy of distraction and control. Conscientiousness is closely involved with need of social support and agreeableness correlated with some positive strategies, particularly strategies of control.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 16:35