D 2008

Nálezy Listeria monocytogenes v potravinách z tržní sítě České republiky

GELBÍČOVÁ, Tereza a Renata KARPÍŠKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Nálezy Listeria monocytogenes v potravinách z tržní sítě České republiky

Název anglicky

Findings of Listeria monocytogenes in food from retail market in the Czech republic

Autoři

GELBÍČOVÁ, Tereza a Renata KARPÍŠKOVÁ

Vydání

III. Vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou, od s. 153-156, 2008

Další údaje

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova česky

listerióza, potraviny k přímé spotřebě, sérotypizace

Klíčová slova anglicky

listeriosis, ready-to-eat food, serotyping
Změněno: 26. 3. 2012 12:07, Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D.

Anotace

V originále

Cílem této práce bylo zhodnotit výskyt L. monocytogenes v potravinách z tržní sítě České republiky v období let 2004 až 2007 a charakterizovat získané izoláty na základě sérotypizace. Kvalitativní a kvantitativní analýza byla provedena u 2192 vzorků potravin: různé druhy masa, masné, rybí, mléčné, lahůdkářské, cukrářské výrobky a zelenina. Sérotypizace byla provedena sklíčkovou aglutinací, jejíž výsledky byly potvrzeny pomocí multiplex PCR. L. monocytogenes byla prokázána u 111 (5,1 %) vzorků. Nejvyšší nálezy byly zjištěny ve skupině vzorků syrového masa (12,4 %) a mražené zeleniny (12,2 %). Významný byl průkaz L. monocytogenes u potravin k přímé spotřebě, a to zejména lahůdkářských výrobků (6,9 %), masných (3,2 %) a mléčných výrobků (2,2 %). S výjimkou dvou masných výrobků nebyl u žádného tohoto vzorku překročen počet 100 KTJ.g-1. Dominantní zastoupení u analyzovaných izolátů představovala sérová skupina 1/2. Nejčastěji byl detekován sérotyp 1/2a (57,7 %), a dále 1/2b (27,0 %) a 1/2c (7,2%). K sérotypu 4b, spojovaného v zahraničí s epidemickými případy listerióz, patřilo 4,5 % izolátů.

Anglicky

The aim of this study was the evaluation of the occurrence L. monocytogenes in food from retail market in the Czech Republic in the years 2004-2007 and characterization of acquired isolates on the base of serotyping. Qualitative and quantitative analysis was performed in 2192 food samples: different sorts of raw meat, meat, fish, dairy and delicatessen products, pastry and vegetables. Serotyping was performed by the slide agglutination method, the results were confirmed by multiplex PCR assay. L. monocytogenes has been detected in 111 (5,1%) samples. The highest positive findings were discovered in the group of raw meat samples (12,4%) and frozen vegetables (12,2%). There were important findings of L. monocytogenes in ready-to-eat food, especially in delicatessen products (6,9%), meat products (3,2%) and dairy products (2,2%). Count 100 CFU.g-1 was not exceeded in any of these samples except two meat products. Serotype 1/2 was dominant in analysed isolates. Serotype 1/2a (57,7%) was most often detected, followed by serotype 1/2b (27,0 %) and 1/2c (7,2%). 4,5% isolates belonged to serotype 4b which is associated with outbreaks of listeriosis in the abroad.