GELBÍČOVÁ, Tereza a Renata KARPÍŠKOVÁ. Patogenní potenciál L. monocytogenes izolovaných z potravin. In XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. 2010, s. 38-40.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Patogenní potenciál L. monocytogenes izolovaných z potravin
Název anglicky Pathogenic potential of L. monocytogenes isolated from foodstuffs
Autoři GELBÍČOVÁ, Tereza a Renata KARPÍŠKOVÁ.
Vydání XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí, od s. 38-40, 2010.
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky sérotypizace, PCR, geny virulence, potraviny
Klíčová slova anglicky serotyping, PCR, virulence genes, food
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D., učo 115454. Změněno: 26. 3. 2012 12:03.
Anotace anglicky
The aim of this study was to evaluate pathogenic potential of L. monocytogenes isolates from foods on the basis of virulence genes characteristics. Majority of tested isolates belonged to serotype 1/2a (54 %) and then to serotype 1/2b (23 %). All the strains carried virulence genes prfA, hlyA, actA, plcA, plcB, inlA, inlB, inlC and inlJ. Irrespective of the serotype or food type, all the tested L. monocytogenes strains showed the ability to induce listeriosis in humans.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 15:10