Patogenní potenciál L. monocytogenes izolovaných z potravin
GELBÍČOVÁ, Tereza a Renata KARPÍŠKOVÁ. Patogenní potenciál L. monocytogenes izolovaných z potravin. In XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. 2010, s. 38-40. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
|
Základní údaje | |
---|---|
Originální název | Patogenní potenciál L. monocytogenes izolovaných z potravin |
Název anglicky | Pathogenic potential of L. monocytogenes isolated from foodstuffs |
Autoři | GELBÍČOVÁ, Tereza a Renata KARPÍŠKOVÁ. |
Vydání | XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí, od s. 38-40, 2010. |
Další údaje | |
---|---|
Typ výsledku | Stať ve sborníku |
Utajení | není předmětem státního či obchodního tajemství |
Organizační jednotka | Přírodovědecká fakulta |
Klíčová slova česky | sérotypizace, PCR, geny virulence, potraviny |
Klíčová slova anglicky | serotyping, PCR, virulence genes, food |
Změnil | Změnila: Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D., učo 115454. Změněno: 26. 3. 2012 12:03. |
Anotace anglicky |
---|
The aim of this study was to evaluate pathogenic potential of L. monocytogenes isolates from foods on the basis of virulence genes characteristics. Majority of tested isolates belonged to serotype 1/2a (54 %) and then to serotype 1/2b (23 %). All the strains carried virulence genes prfA, hlyA, actA, plcA, plcB, inlA, inlB, inlC and inlJ. Irrespective of the serotype or food type, all the tested L. monocytogenes strains showed the ability to induce listeriosis in humans. |
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 15:10