J 2011

Comparison of antibacterial effect of seven 1-monoglycerides on food-borne pathogens or spoilage bacteria

BUŇKOVÁ, Leona, František BUŇKA, Rahula JANIŠ, Jiří KREJČÍ, Iva DOLEŽÁLKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Comparison of antibacterial effect of seven 1-monoglycerides on food-borne pathogens or spoilage bacteria

Název česky

Srovnání antibakteriálního účinku sedmi 1-monoglyceridů na pathogeny z potravin

Autoři

BUŇKOVÁ, Leona (203 Česká republika, garant), František BUŇKA (203 Česká republika), Rahula JANIŠ (203 Česká republika), Jiří KREJČÍ (203 Česká republika), Iva DOLEŽÁLKOVÁ (203 Česká republika), Zdeněk POSPÍŠIL (203 Česká republika, domácí), Jan RŮŽIČKA (203 Česká republika) a Bohuslava TREMLOVÁ (203 Česká republika)

Vydání

Acta Veterinaria, Brno, 2011, 0001-7213

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

20400 2.4 Chemical engineering

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 0.431

Kód RIV

RIV/00216224:14310/11:00052167

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000289532200004

Klíčová slova česky

inhibice; estery glycerolu; mikroorganismus; Gompertzův model; růstový koeficient; zpoždění

Klíčová slova anglicky

Inhibition effect; esters of glycerol; microorganism; Gompertz model; specific growth rate; lag-time

Štítky

Změněno: 27. 1. 2012 10:06, prof. RNDr. Zdeněk Pospíšil, Dr.

Anotace

V originále

The aim of this study was to compare under the same conditions in vitro the inhibitory effects of seven 1-monoglycerides containing fatty acids with a medium chain on ten strains of food-borne pathogens or spoilage gram-positive and gram-negative bacteria and on their growth indicators.

Česky

Studie porovnává za stejných podmínek in vitro inhibiční efekt sedmi 1-monoglyceridů obsahujících mastné kyseliny na růstové charakteristiky patogenů Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enterica ser. Enteritidis a Pseudomonas aeruginosa.