CAHOVÁ, Pavlína, Jana PEJČOCHOVÁ a Hana OŠLEJŠKOVÁ. Hyperkinetická porucha (HKP)/ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) u dětských pacientů s epilepsií. Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie. 2011, roč. 74, č. 2, s. 157-162. ISSN 1210-7859.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hyperkinetická porucha (HKP)/ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) u dětských pacientů s epilepsií
Název anglicky Hyperkinetic Disorder / Attention Deficit Hyperactivity Disorder in Children with Epilepsy
Autoři CAHOVÁ, Pavlína (203 Česká republika, garant, domácí), Jana PEJČOCHOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Hana OŠLEJŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2011, 1210-7859.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.279
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00052301
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000289604900003
Klíčová slova anglicky hyperkinetic disorder; ADHD; epilepsy; frontal lobe epilepsy; childhood; absence epilepsy; BECTS
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 12. 4. 2012 08:29.
Anotace
Hyperkinetická porucha/ADHD se řadí mezi neurovývojové poruchy. Je charakterizována věku nepřiměřenou mírou nepozornosti, impulzivity a hyperaktivity. HKP/ADHD je jednou z relativně častých komorbidit u dětí s epilepsií. Symptomy této poruchy se u dětí s epilepsií vyskytují až ve 30-40 % případů. Výsledky studií ukazují, že u dětí s HKP/ADHD lze nalézt epileptiformní grafoelementy v EEG v 6-51 % případů. Co se týká komorbidního výskytu HKP/ADHD, nelze se spokojit s hypotézou pouhé náhodné koincidence. Kognitivní a behaviorální změny u pacientů s epilepsií byly dříve vysvětlovány následky opakovaných záchvatů a vlivy antiepileptické medikace. Naopak u řady pacientů symptomatika HKP/ADHD předchází časově rozvoj záchvatů. Nástup záchvatů je výsledkem komplexního procesu epileptogeneze, který zahrnuje řetězec transkripčních změn zasahujících na úrovni plasticity, apoptózy a neurogeneze. Všechny tyto změny mohou ovlivňovat behaviorální a kognitivní profil ještě před rozvojem klinických záchvatů. Patofyziologie HKP/ADHD je vysvětlována poruchou na úrovni prefronto-thalamo-striato-kortikálních neuronálních okruhů. A právě frontální lalok je důležitý pro pochopení společného neurobiologického substrátu HKP/ADHD a epilepsie.
Anotace anglicky
Hyperkinetic disorder, also known as attention deficit hyperactivity disorder (HKD/ADHD), i a neurodevelopmental disorder characterised by an age-related and inappropriate rate of hyperaxtivity with impulsivity together with an inability to remain focused on tasks or activities. HKP/ADHD incidence in children with epilepsy is estimated to be as high as 30%-40%. Several studies show, that children with ADHD the presence of epileptiform discharges can be found in 6%-51% of cases. The hypothesis that the comorbid incidence of epilepsy and ADHD may be merely coincidental is not accepted. Cognitive and behavioural changes in patients with epilepsy used to be explained as the consequences of recurrent seizures, the influence of antiepileptic medication and the substantial substrate od epilepsy. ...
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:03