MÁDR, Aleš, Kateřina FOLTOVÁ, Jana ŽÁKOVÁ, Eva LOUSOVÁ, Igor CRHA a Zdeněk GLATZ. Non-Invasive Assessment of Embryo Viability In Assisted Reproduction using Capillary Electrophoresis. In 36th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC2011 Budapest. 2011. ISBN 978-963-89335-0-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Non-Invasive Assessment of Embryo Viability In Assisted Reproduction using Capillary Electrophoresis
Název česky Neinvazivní stanovení životaschopnosti embryí pro asistovanou reprodukci za použití kapilární elektroforézy
Autoři MÁDR, Aleš, Kateřina FOLTOVÁ, Jana ŽÁKOVÁ, Eva LOUSOVÁ, Igor CRHA a Zdeněk GLATZ.
Vydání 36th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC2011 Budapest, 2011.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-963-89335-0-8
Klíčová slova česky Neinvazivní stanovení, lidská embrya, asistovaná reprodukce, kapilární elektroforéza
Klíčová slova anglicky non-Invasive assessment, embryo viability, assisted reproduction, capillary electrophoresis
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc., učo 1865. Změněno: 27. 12. 2011 17:07.
Anotace
Multiple gestations are the one of the main problems associated with human assisted conception which originate from higher number of embryos implanted to increase the chance of successful implantation. More than four decades ago there were gradually revealed correlations between glucose, lactate, pyruvate and amino acids uptake and embryo viability. There were published many articles which offering different analytical tools to measure carboxylic and amino acids concentration thus provide addition information for selection of the most suitable embryos for implantation, namely LC and GC coupled with MS or MS/MS, 1H-NMR, Raman and near-infrared spectroscopy. Suitability of capillary electrophoresis for non-invasive assessment of embryo viability is presented.
Anotace česky
Mnohočetná těhotenství jsou hlavním problémem související s asistovanou reprodukcí. Jedná se o následek současné implantace více embryí, aby se zvýšila pravděpodobnost, že se některé embryo uchytí. Již před více jak čtyřiceti lety se začaly objevovat vztahy mezi spotřebou glukózy, laktátu, pyruvátu a aminokyselin a životaschopností embryí. Během posledních let byly publikovány články popisující uplatnění rozličných analytických technik pro stanovení karboxylových kyselin a aminokyselin, a tím umožňují poskytnout dodatečné informace pro selekci nejvhodnějšího embrya pro implantaci. Jedná se o LC a GC ve spojení s MS a MS/MS detekcí, 1H-NMR, Ramanova a NIR spektroskopie. Ukázali jsme, že pro neinvazivní stanovení životaschopnosti embryí je vhodná i kapilární elektroforéza.
Návaznosti
GAP206/11/0009, projekt VaVNázev: Kapilární electroforéza jako nástroj pro metabolomické studie (Akronym: CE metabolomics)
Investor: Grantová agentura ČR, Capillary electrophoresis as a member of the metabolomic analytical toolbox
LC06023, projekt VaVNázev: Integrované bioanalytické technologie pro mikroanalýzy a diagnostiku s využitím LIF a hmotnostní spektrometrie
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Integrované bioanalytické technologie pro mikroanalýzy a diagnostiku s využitím LIF a hmotnostní spektrometrie
MSM0021622413, záměrNázev: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 18:24