POSKEROVÁ, Hana. Onemocnění ústní sliznice a nežádoucí projevy léků v dutině ústní. In Praktické lékárenství. 2011, 7, Suppl. A. s 13, V. kongres praktického lékárenství, Olomouc. ISSN 1803-5906. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Onemocnění ústní sliznice a nežádoucí projevy léků v dutině ústní
Název anglicky Diseases of oral membrane mucous and adverse drug reaction in oral cavity
Autoři POSKEROVÁ, Hana.
Vydání Praktické lékárenství. 2011, 7, Suppl. A. s 13, V. kongres praktického lékárenství, Olomouc, 2011.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1803-5906
Klíčová slova česky nežádoucí účinky léků
Klíčová slova anglicky adverse drug reaction
Změnil Změnila: MUDr. Hana Poskerová, Ph.D., učo 132562. Změněno: 2. 11. 2011 13:21.
Anotace
Vyšetření sliznic dutiny ústní je nedílnou součástí komplexního stomatologického vyšetření pacienta v ordinaci zubního lékaře. Změny na sliznicích dutiny ústní mohou být způsobeny vnějšími mechanickými, termickými a chemickými vlivy. Z celkových faktorů se uplatňuje infekce (bakterie, viry, kvasinky), alergické a autoimunitní reakce, poruchy metabolizmu některých vitamínů a minerálů. Na sliznicích dutiny ústní se mohou projevovat i onemocnění zažívacího traktu, jater, žláz s vnitřní sekrecí a některá dermatovenerologická, hematologická a hematoonkologická onemocnění.
Anotace anglicky
Examination of oral membrane mucous is an important part of comprehensive examination in dentistry. Dentists are frequently the first medical professionals to examine patients who have oral mucosal changes. Therefore the responsibility of the dentist as the first examiner is significant. Etiology of mucous diseases is a multi-factorial one. Local lesions can be caused by mechanical, thermal and chemical factors. Besides these external effects, internal factors, such as nutritional (iron and vitamin) deficiencies, endocrine, metabolic and some genetic diseases play a role. Some of internal disorders affect the oral cavity including infections, allergic, autoimmune and rheumatologic diseases, blood diseases, skin diseases and cancers as well.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 05:18